De Rijksuniversiteit Groningen gaat aan de slag met Friese spraaktechnologie.
De Rijksuniversiteit Groningen gaat aan de slag met Friese spraaktechnologie. Foto: Unsplash.com

RUG aan de slag met Fries praten tegen computer

Samenleving

GRONINGEN - “Hé Siri, wa is de hjoeddeistige Kommissaris fan de Kening yn Fryslân?” Die vraag begrijpt de spraakassistent van Apple nu nog niet. Maar daar komt verandering in. De Rijksuniversiteit Groningen gaat namelijk aan de slag met Friese spraaktechnologie, zodat het in de toekomst ook mogelijk is om apparaten in het Fries om hulp te vragen.

Spraaktechnologie stelt mensen in staat om gesproken opdrachten te geven aan apparaten. Voorbeelden daarvan zijn Siri van Apple of Google Home, maar ook andere toepassingsgerichte apparaten. Steeds meer apparaten of digitale assistenten begrijpen het Nederlands, maar voor streektalen zijn ze nog niet beschikbaar.

De Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde spraaktechnologie voor het Gronings en gaat nu ook aan de slag met het Fries. Een promovendus gaat de komende vier jaar onderzoek doen naar Friese spraaktechnologie en de toepassing daarvan.

De provincie steekt bijna 225.000,- euro in de ontwikkeling van de Friese spraaktechnologie. “Wy fine it wichtich dat Friezen harren eigen taal brûke kinne. Krekt by digitale tapassings dy’t âlderein of beheinde minsken helpe, is it o sa wichtich dat hja dêr yn it Frysk tsjin prate kinne”, aldus gedeputeerde Sietske Poepjes.

RUG Campus Fryslân en de Fryske Akademy hebben hun medewerking aan de ontwikkeling toegezegd. Zij zullen de promovendus mede begeleiden. Dat komt de samenwerking tussen de drie instituten ook ten goede. De Fryske Akademy werkt op dit moment aan automatische Friese ondertiteling van raadsbijeenkomsten. Campus Fryslân ontwikkelt momenteel een computerstem in het Fries.

Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 10 aug, 15:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00