Wolf
Wolf Foto: Pixabay

Huidig beleid wolfwerende maatregelen niet toereikend

Politiek

OOSTERWOLDE - Zaterdagmiddag 1 oktober jl. organiseerde de afdeling Fryslân van de Partij voor de Dieren in het Biosintrum in Oosterwolde een informatieve bijeenkomst over wolven. Er zijn sterk uiteenlopende meningen over wolven. De discussie over de aanwezigheid van de wolf laait steeds verder op in Nederland, ook in Friesland. Het doel van de bijeenkomst was vanuit verschillende invalshoeken informatie te verschaffen om de diverse meningen over wolven te kunnen nuanceren.

Aanwezige sprekers waren wolvenexpert Glenn Lelieveld, schaapsherders Jacqueline Nemeth en Marco Pot, wolvenconsulent van de provincie Friesland Jaap Mekel en Partij voor de Dieren Statenlid Menno Brouwer. De bijeenkomst werd afgesloten met een discussie tussen sprekers en publiek. Er waren een kleine 70 bezoekers.

De twee schaapsherders uit Drenthe vertelden geen last te hebben van wolven. “Ze zijn er wel maar we hebben geleerd de schapen anders te houden en onze verantwoordelijkheid te nemen, dat zouden alle dierenhouders moeten doen”. De schaapskudde heeft wel last van honden, nog altijd veel grotere schapendoders dan wolven.

Volgens Glenn Lelieveld, bioloog en wolvenexpert, is het huidige overheidsbeleid voor wolfwerende maatregelen niet toereikend. Wolvenconsulent van de provincie Friesland, Jaap Mekel, beaamt deze uitspraak: “De maximale subsidie voor de grote bedrijven is onvoldoende”.

Menno Brouwer, Statenlid voor de Partij voor de Dieren Fryslan, vindt dat we de dialoog meer moeten opzoeken. Glenn Leliveld deelt deze mening: “Erken elkaars perspectief en ga het gesprek met elkaar aan”. Maar die dialoog is vaak lastig zo bleek uit vragen van het publiek, de discussie verhardt, zeker in het buitengebied. Toch ziet Menno kansen: “een robuustere natuur met meer biodiversiteit biedt kansen, ook voor dierenhouders”.

V.l.n.r. Glenn Lelieveld, Jacqueline Nemeth, Marco Pot, Jaap Mekel, Menno Brouwer
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 7 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 10 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00