Zorggroep de Stellingwerven biedt zorg dichtbij.
Zorggroep de Stellingwerven biedt zorg dichtbij. Foto: Ronald Jousma

Zorggroep de Stellingwerven levert zorg dichtbij

Gezondheid

NOORDWOLDE - Heb je wel eens last van conflicten met anderen, geen controle over je emoties, faalangst of depressieve gevoelens? Grote kans dat jij baat hebt bij psychomotorische therapie (PMT). Zorggroep de Stellingwerven beschikt over een team van ervaren en enthousiaste behandelaren met elk hun eigen expertise en aandachtsgebied. In dit artikel lees je wat Zorggroep de Stellingwerven voor jou kan betekenen.

Het doel van psychomotorische therapie is altijd dat je je gedrag leert te begrijpen én in positieve zin leert te veranderen. Dit inzicht krijgen we boven tafel met lichamelijke activiteiten en bewegen. Het resultaat: klachten die minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Gedrag inzichtelijk maken 

Jakko Veenstra en Ted de Boer werken beiden als psychomotore therapeuten binnen de zorggroep. Zij geven het volgende voorbeeld: “Stel dat er sprake is van een psychiatrisch ziektebeeld? Je hebt een vorm van autisme (ADHD, PDD-NOS), last van angsten, stemmingswisselingen, persoonlijkheidsproblematiek. Je denkt/voelt/handelt anders dan anderen. Je hebt moeite met contact maken, in contact te blijven, je vindt het al gauw te druk om je heen. Vaak begrijp jij je omgeving niet of de omgeving begrijpt jou niet. Dit alles kan leiden dat je met jezelf even in de knoop komt te zitten. Je gevoel, je denken is in de war, je weet niet goed meer wat je kan doen. PMT is dan een middel die je kan helpen om weer in balans te laten komen. We hebben geen toverstokje waarmee we jou in een flits kunnen veranderen, maar kunnen jou wel leren hoe je omgaat met moeite’s in je leven. Ook helpen we je om in je kracht te komen waar je goed in bent en bij psychische klachten deze te verlichten of weg te nemen. In therapie leren we jou om je bewust te worden van je eigen gedrag en dat deze positief kan veranderen. Je leert lichaamssignalen voelen die je herkent bij bang, boos, blij en verdrietig.” 

Je doet een passende (bewegings) activiteit, je gaat er mee aan de slag, je laat gedrag/emoties zien en voelt daarbij lichaamssignalen die vaak te maken hebben met jouw problemen. “Tijdens PMT kom je in aanraking met bewegingsvormen die je helpen snel tot de kern van jouw problemen te komen. Je oefent nieuw gedrag en leert daarbij luisteren naar wat je lichaam jou vertelt. Nieuw ander gedrag die je kan helpen weer balans in het leven te vinden. We leren je dat het niet stopt wanneer het niet lukt, maar doorgaan met nieuwe andere oplossingen.” 

Thuis weer een fijne plek

Een ander voorbeeld waar Zorggroep de Stellingwerven je mee kan helpen is Intensieve ambulante gezinsbehandeling (afgekort IAG). Deze behandeling is gericht op het hele gezin met als doel om er samen voor te zorgen dat thuis weer een fijne plek kan worden. Deze behandeling doen we met het hele gezin samen waarbij de behandelaar bij jullie thuis komt – ‘ambulant’ betekent namelijk thuis, in jouw eigen omgeving. Mocht het een keer zo uitkomen, dan kunnen we ook ergens anders afspreken. Samen gaan we kijken hoe thuis weer een fijne plek kan worden. Waar ligt ruimte voor verandering, wat moet er anders? Jullie gezin heeft – afhankelijk van de behandelingsdoelen – zoveel mogelijk zelf de regie.

Intensieve ambulante gezinsbegeleiding richt zich vooral op het gedrag van kinderen en de invloed die ouders of verzorgers daarop kunnen hebben. Er is vrijwel altijd sprake van meervoudige problematiek: verschillende problemen die ook nog eens invloed op elkaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan problemen op het gebied van opvoeding van de kinderen, relatie, financiën, huisvesting, werk, school enzovoorts. De IAG die wij aanbieden is gericht op gezinnen met minimaal één kind tot 18 jaar of, als er sprake is van een licht verstandelijke beperking, tot 23 jaar.

Doel van IAG 

Het doel van deze behandeling is dat kinderen thuis kunnen blijven wonen bij hun familie of weer terug naar huis kunnen. En dat de sfeer thuis verbetert. Tijdens de behandeling worden alle gezinsleden en het netwerk betrokken. Zo gaan alle gezinsleden bijvoorbeeld nadenken over zichzelf en over de eigen rol. Samen kijken we hoe deze inzichten jullie gezin verder kan helpen. Eigenlijk is er nooit een standaardbehandeling of aanpak. We kijken telkens goed naar wat het gezin nodig heeft om harmonieuzer te kunnen functioneren.

Zorggroep de Stellingwerven
Meulewiek 2
8391LB Noordwolde
Tel: 0561 - 475 535
E-mail: info@zgdestellingwerven.nl

Afbeelding
Zorggroep de Stellingwerven levert zorg dichtbij.
Zorggroep de Stellingwerven biedt zorg dichtbij.
Afbeelding
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 22 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00