Een prachtige nostalgische foto van de Damsluis tussen Appelscha en Smilde.
Een prachtige nostalgische foto van de Damsluis tussen Appelscha en Smilde. Foto: Fries Fotoarchief

Hoe zagen de Stellingwerven er vroeger uit?

Algemeen

STELLINGWERVEN - Af en toe is het leuk om terug te kijken naar het verleden. Weet u nog hoe uw buurt er vroeger uit zag? Welke auto’s er op straat reden, welke kleding mensen droegen en hoe zagen de winkels er ook alweer uit? RondOm Stellingwerven besloot een duik te nemen in het verleden en ging op zoek in het Fries Fotoarchief van Tresoar.

Een prachtige oude foto van de Damsluis. Het iconische monument scheidt al sinds de 19e eeuw de grens tussen Appelscha en Smilde. Zoals op de foto te zien is, is er in al die jaren weinig verandert. Prachtig om te zien dat het huisje naast de vaart ook nog steeds in tact is.

Over Tresoar

Bij Tresoar duik je de geschiedenis van Fryslân in. Op digitale wijze of door het verleden letterlijk aan te raken. Tresoar is één grote schatkamer van Fryslân met schatten om te bekijken en te onderzoeken. Vreugde, verdriet of verbazing - één ding is zeker: het verleden maakt emoties los. Wij bewaren het Friese verleden en leggen verbinding met het nu en de toekomst. Waar komen we vandaan, hoe zijn we veranderd en waarom? Zoals een boom hoog kan reiken omdat hij diepe wortels heeft, zo krijgt het pad vooruit meer vastigheid als we kijken naar het pad dat we al hebben afgelegd. 

Het Fries Fotoarchief

Het Fries Fotoarchief is de online beeldcollectie van Tresoar en bevat een kleine 80.000 afbeeldingen. Het beeldmateriaal is afkomstig uit overheidscollecties en particuliere collecties.

BRON: Tresoar (Fries Fotoarchief) - We hebben geprobeerd de rechtmatige eigenaar van de foto te achterhalen, maar dit is ons niet gelukt. Mocht jij weten wie de foto gemaakt heeft, dan horen we dat uiteraard graag. 

Een foto van de Damsluis nu.
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid gisteren
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00