Louise de Vries en Margriet Tel van Zorggroep de Stellingwerven. Linksonder: voorbeelden van PMT
Louise de Vries en Margriet Tel van Zorggroep de Stellingwerven. Linksonder: voorbeelden van PMT Foto: RondOm Vandaag

Zorggroep de Stellingwerven staat ook klaar voor kinderen en hun ouders

Gezondheid

NOORDWOLDE - Veel mensen weten dat Zorggroep de Stellingwerven in de regio zorg biedt aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking of bijkomende psychische of psychiatrische problematiek, maar wist je dat ze ook veel kinderen en jongeren helpen? Team Jeugd en Gezin staat klaar voor jongeren die, om wat voor reden dan ook, wat extra hulp kunnen gebruiken. RondOm de Stellingwerven praat met Margriet Tel, teamcoördinator, en Louise de Vries, manager zorg van Zorggroep de Stellingwerven, over de mogelijkheden. 

Opvoedingsondersteuning, verschillende behandelingen, maatjesprojecten, een KIES-coach en vorm geven aan een omgangsregeling. Zomaar een greep uit de zorg die Zorggroep de Stellingwerven kan bieden aan jongeren uit de regio Zuidoost-Friesland (Smallingerland, Heerenveen, Opsterland, Oost- en Weststellingwerf, Steenwijkerland, IJsselland o.a.). De slogan van Zorggroep de Stellingwerven ‘Samen Sterk’ staat ook bij ambulante jeugd- en gezinsondersteuning centraal. Samen met het kind, de ouders en andere zorgverleners wordt er hard gewerkt aan het opstellen en behalen van persoonlijke doelstellingen (resultaten), altijd gericht op het welzijn van de kinderen en de ouders. 

Handig om te weten is dat alle zorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar onder de Jeugdwet valt. Dat betekent dat de ouders of verzorgers niet opdraaien voor de kosten van begeleiding of behandeling, maar dat dit door de gemeente kan worden gefinancierd. 

Opvoedingsondersteuning

Het is niet gek als je als ouder rondloopt met ingewikkelde vragen over de opvoeding van je kinderen. Bij opvoedingsondersteuning komt er een begeleider van Zorggroep de Stellingwerven thuis langs om, samen met de ouders, na te denken over prangende opvoedingsvragen. Margriet: “De vragen zijn heel verschillend. Sommige ouders worstelen ermee dat hun kind niet naar bed wil, angstig is, of juist vaak boos. Andere ouders hebben zelf een kleiner netwerk en kunnen moeilijk terugvallen op anderen als de opvoeding hen even wat te veel wordt.”

Ouders komen vaak bij Zorggroep de Stellingwerven vanuit de gemeente (de Jeugdwet) of nemen zelf contact op met de Zorggroep. Margriet verzorgt dan vaak het intakegesprek, waarbij duidelijk wordt hoe Zorggroep de Stellingwerven het gezin kan helpen: “We zien het echt als de ondersteuning van het gezin. We willen dus niet overnemen, maar de ouders bijstaan. Het doel is altijd om de ouders de juiste vaardigheden te geven om zelf opvoedvaardiger te worden.”

Opvoedingsondersteuning gebeurt vaak wekelijks bij het gezin thuis. Louise: “We zijn niet gericht op tijdsduur en zeggen niet ‘over drie maanden is onze zorg klaar’. Samen met de ouders stellen we bepaalde doelen op en daar werken we samen naar toe.” 

Behandelingen

Het komt natuurlijk ook voor dat niet de ouders, maar de kinderen zelf wat extra hulp kunnen gebruiken. Voor kinderen (maar overigens ook voor ouders) biedt Zorggroep de Stellingwerven verschillende behandelingen aan, zoals Psychomotorische Therapie (PMT) of Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG). 

Tijdens Psychomotorische Therapie ga je samen met een therapeut aan de slag met het uitvoeren van lichamelijke activiteiten, oefeningen en opdrachten. Hierdoor leer je bijvoorbeeld hoe je stress in je lichaam kan herkennen en kwijtraken of je ontdekt waar je gevoel vandaan komt in bepaalde situaties, en hoe je daar mee om kan gaan. 

Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling is een ambulant traject voor het hele gezin. Samen met een behandelaar ga je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de problemen binnen het gezin zelfstandig op te lossen. Louise: “Bij IAG werk je aan verandering. Je merkt bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om rustig op bepaalde situaties te reageren en dan gaan we samen op zoek naar waarom dat moeilijk is, en hoe je beter kunt reageren.”

Naast PMT en IAG biedt Zorggroep de Stellingwerven ook Cognitieve Gedragstherapie en Psycho-Educatie aan. 

De KIES-coach en het Maatjesproject

Steeds meer kinderen krijgen te maken met een echtscheiding. Kinderen kunnen dan lang rondlopen met verdriet, woede en vragen over de scheiding. De KIES-coach (Kind In een Echtscheiding Situatie) is een onafhankelijk persoon waar deze kinderen terecht kunnen met al hun verhalen en vragen. De KIES-coach van Zorggroep de Stellingwerven luistert zonder oordeel naar de kinderen. Margriet: “De KIES-coach wil dat de kinderen zich gehoord voelen en wat er besproken wordt, wordt dan ook niet doorgespeeld naar de ouders. Als een kind zelf wel wat wil bespreken met hun vader en/of moeder, dan faciliteren wij dat in een veilige omgeving.”

Niet alleen kinderen met gescheiden ouders hebben soms behoefte aan een luisterend oor. Daarom heeft Zorggroep de Stellingwerven een Maatjesproject. Dit is een ambulante begeleider die op een laagdrempelige manier luistert naar het kind, zonder oordeel. Louise: “Maar ze helpen bijvoorbeeld ook als een kind zich ergens in zou willen ontwikkelen. Zo gaat een maatje weleens mee naar het schoolplein om contact te maken met de kinderen daar, of samen naar de supermarkt om te leren hoe je boodschappen doet en daarvoor betaald.”

Wonen voor jeugdigen

Naast ambulante begeleiding biedt Zorggroep de Stellingwerven ook zorg aan voor jeugdigen op een woonlocatie. Dat is uniek, want maar 30 zorgorganisaties in Friesland mogen dit faciliteren! Jeugdigen, meestal rond de 16 - 18 jaar (en soms wat jonger of ouder), komen terecht bij de mooie locatie De Lindeboom in Zandhuizen. In deze oude school kunnen jongeren wonen en, met intensieve begeleiding, werken aan hun doelen, op weg naar zelfstandigheid!

Wil je meer informatie over de hulp die Zorggroep de Stellingwerven kan bieden aan ouders en kinderen? Kijk dan op de www.zgdestellingwerven.nl of neem contact op met Margriet. Je kunt haar mailen op m.tel@zgdestellingwerven.nl of bel met 06 41452693. 

Zorggroep de Stellingwerven

0561 475 535
info@zgdestellingwerven.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 35 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 14 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen gisteren
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00