De Pieter Stuyvesant Kuiertocht is één van de mooiste wandeltochten in Friesland.
De Pieter Stuyvesant Kuiertocht is één van de mooiste wandeltochten in Friesland. Foto: Beeldendezaken.nl

Loop op 3 juni mee met de tiende editie van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht!

Evenement

WESTSTELLINGWERF - Weststellingwerf is een prachtige, uitgestrekte gemeente met een grote diversiteit aan natuur, gezellige dorpskernen en bijzondere, historische plekken. Al tien edities kun je al het moois wat Weststellingwerf te bieden heeft ontdekken tijdens een unieke wandeltocht. De Pieter Stuyvesant Kuiertocht, dit jaar op 3 juni, is dé manier om kennis te maken met de gemeente. Kies voor de afstanden 12, 22, 32 of zelfs 42 kilometer en laat je verrassen.

De Pieter Stuyvesant Kuiertocht wordt al sinds 2002 georganiseerd en is één van de mooiste én gezelligste wandeltochten in Friesland. De tocht, die één keer in de twee jaar georganiseerd wordt door een inmiddels geolied lopend team van vrijwilligers zoals Tieme Fieten, die er dit jaar voor het laatst bij is, begint elke editie ergens anders en laat op die manier de gemeente steeds op een andere, maar altijd charmante, manier zien.

De Pieter Stuyvesant Kuiertocht is een wandeling waar iedereen, ervaren wandelaars of spontane stappers, aan mee kan doen. Er zijn routes van 42, 32 en 22 kilometer en 12 kilometer. De 12 kilometer is uitstekend geschikt voor gezinnen en families met kinderen. Langs de routes is er van alles te beleven. Er is muziek van diverse koren en zangers, je kan genieten van kunst en cultuur en er zijn natuurlijk genoeg plekken om even uit te rusten onder het genot van een hapje en drankje.


Tiende editie

Dit jaar viert de Pieter Stuyvesant Kuiertocht haar tiende editie. De oplettende lezer zal het opvallen dat deze tiende editie al twee jaar eerder had moeten plaatsvinden, in 2021. Helaas gooide corona destijds roet in het eten. Dit jaar wordt de jubileumwandeling dan toch eindelijk gevierd en dat doet de organisatie het liefst met zoveel mogelijk wandelaars. Wie jarig is, trakteert en aangemelde wandelaars kunnen er dan ook op vertrouwen dat ze niet met lege handen thuiskomen. Wat dit jubileumcadeau van de organisatie is vertellen we natuurlijk niet.  

De Kuiertocht begint in de manege van Sonnega. Een bijzondere plek, want dit is ook de plek waar de allereerste Pieter Stuyvesant Kuiertocht ook ooit van start is gegaan. Vanuit daar starten de wandelaars met hun routes. De langste route, die van 42 kilometer, gaat langs alle vier de stempelposten in Ter Idzard, Nijeholtpade, De Hoeve en Wolvega. Kies je voor een kortere route, dan kom je langs een deel van deze stempelposten, maar geen zorgen! Ook als je een kortere route loopt, zul je je onderweg niet vervelen en kom je zeker ook langs de mooiste plekjes in Weststellingwerf.

Voorzitter Wim Plekkenpol

Iemand die de Pieter Stuyvesant Kuiertocht door en door kent is Wim Plekkenpol. Plekkenpol is geen vreemde voor Weststellingwervers. Hij was een geliefd gymdocent, werkte twaalf jaar als wethouder voor de gemeente en zet zich inmiddels als vrijwilliger in voor meerdere maatschappelijke initiatieven. Zo is hij ook voorzitter van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht: “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen in beweging blijven. Deze tocht motiveert mensen van jong tot oud om lekker te bewegen.” Daarnaast is Plekkenpol als oud-wethouder ook trots op zijn gemeente, die zich tijdens de tocht van haar beste kant mag laten zien.

Zelf is hij geen gepassioneerde wandelaar overigens. Liever geniet hij van zijn gemeente op de fiets. De mooiste plekjes kent hij daardoor inmiddels wel. Zoals het nieuwe fietspad dat door het beekdal van de Linde loopt: “Dat is echt een prachtige plek. We hebben het geluk dat we dit jaar de kuiertocht langs dit fietspad kunnen laten lopen.”

Toch is het fietspad langs de Linde niet het enige waar Plekkenpol naar uitkijkt: “Dit jaar is de laatste stempelpost bij LindeStede, een woonzorgcentrum voor ouderen. Onlangs hebben ze hier een unieke beleeftuin aangelegd en de wandeltocht loopt door deze mooie plek.” Wat echter nog meer glans geeft aan de laatste stempelpost, is dat de bewoners van LindeStede zullen helpen op de stempeltocht en bij de horeca. “Bovendien is er ook een kleine wandeltocht georganiseerd voor de mensen die bij LindeStede wonen,” vult Plekkenpol aan.

Unieke lokale samenwerking

Sinds het ontstaan van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht wordt er intensief samengewerkt met lokale instellingen, bedrijven en ondernemers. De samenwerking tussen LindeStede en de tocht is daar één van, maar er wordt ook goed samengewerkt met de lokale belangen van de dorpen waar zich de stempelposten bevinden. Plekkenpol: “Hun vrijwilligers zorgen ervoor dat de wandelaars warm worden onthaald, dat zij een stempel ontvangen en dat er plek is voor een rustmoment en iets lekkers. De inkomsten die zij genereren met de verkoop van eten en drinken is voor het Lokale Belang zelf. Zo helpen we elkaar.” Daarnaast helpen ook lokale ondernemers een handje mee: “De één zorgt ervoor dat er bananen en mandarijnen klaar staan voor de wandelaars en de andere sponsort de polo’s.” Plekkenpol is trots op hoe de tocht tot stand komt, in samenwerking met zoveel verschillende vrijwilligers, organisaties en bedrijven: “Met z’n allen we ervoor dat elke editie weer een succes is.”


Foto: Lenus van der Broek

Loop ook mee!

Heb jij zin in een mooie wandeltocht waarbij je al het moois kan zien dat de gemeente Weststellingwerf te bieden heeft? Schrijf je dan nu in voor één van de vier afstanden voor de Pieter Stuyvesant Kuiertocht op 3 juni 2023. Volwassenen betalen 15 euro en kinderen lopen al mee voor 7,50 euro. Ga naar www.pskuiertocht.nl om je aan te melden en doe mee!

Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55