Afbeelding

Een unieke masterclass en de langste staking in De Meenthe

Cultuur

Materclass WK 1974 met Rep, Rijsbergen en Hanegem Het iconische WK van 1974 in West-Duitsland krijgt een unieke herbeleving in het theater. Drie basisspelers van toen, aanvaller Johnny Rep, verdediger Wim Rijsbergen en middenvelder Willem van Hanegem, kijken onder leiding van presentator/bedenker Eddy van der Ley terug op het toernooi dat Oranje eeuwige roem opleverde, maar net geen wereldtitel. Masterclass WK 1974 is te zien op vrijdag 20 mei.

Johnny Rep, Wim Rijsbergen en Wim van Hanegem nemen de bezoekers, aan de hand van beelden en uitgedaagd door Eddy van der Ley, mee op een sentimental journey. Ze geven verrassende antwoorden op priemende vragen. Over de totstandkoming van het ‘totaalvoetbal’, de legendarische wedstrijd tegen topfavoriet Brazilië, de relletjes, de hand van bondscoach ‘IJzeren’ Rinus Michels en het hoe en waarom van de verloren finale. Na de pauze is er voor de bezoekers gelegenheid tot het stellen van vragen en na afloop is er een meet & greet met de topvoetballers van weleer.

Eindeloos door Ons Genoegen Blokzijl

De eindeloos lange staking, de langste die ooit in Nederland geweest is, maar liefst 843 dagen, maar ook voor de teloorgang van de firma Loos. Dat een aantal werknemers lid werd van de vakbond en daardoor meer loon voor hun werk gingen vragen viel bij de heren Loos niet in goed aarde. Ze gaven hen ontslag onder het mom van onvoldoende werk. Vervolgens namen zij nog veel meer mannen in hun kielzog mee waardoor Loos onvoldoende personeel had. Ze ronselden werknemers in Vollenhoven, Ambt Vollenhove, maar dat leidde tot vechtpartijen tussen Blokzieligers en Venosen, want de Blokzieligers wilden natuurlijk niet dat de fabriek weer ging draaien, dan viel hun machtsmiddel van staken weg.

Solidariteit, relletjes, macht, onmacht en bittere armoede in een historisch muziek en theaterspektakel te zien op zaterdag 21 en zondag 22 mei.

Afbeelding
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 1 uur geleden
Afbeelding
Open Tuin- en imkerijdag bij De Kleine Salamander Evenement 1 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 19 uur geleden
Afbeelding
RUG aan de slag met Fries praten tegen computer Samenleving 29 jun, 18:00
Afbeelding
Meer ruimte op markt recreatiewoningen Recreatie & Ontspanning 29 jun, 12:00
Afbeelding
Het is vandaag ModderDag! Algemeen 29 jun, 10:00
Afbeelding
Uitstoot broeikasgassen daalt in Friesland harder dan in Nederland Algemeen 29 jun, 06:00
Afbeelding
Aanbiedingsdocument Friese IJsselmeerkust aangeboden aan mienskip Samenleving 28 jun, 20:00