Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: De broekriem aanhalen

Column

De inflatie blijft maar oplopen en het leven is voor iedereen behoorlijk duur aan het worden. Eigenlijk wordt iedereen hierdoor geraakt en zal het bestedingspatroon behoorlijk moeten worden aangepast. De grote boosdoener in dit alles zijn natuurlijk de oplopende energiekosten. Helaas lopen deze niet alleen bij de huishoudens op maar ook bij alle bedrijven. Vooral de bedrijven die een grote hoeveelheid energie verbruiken hebben ontzettend veel financiële pijn. De enige manier om dit op te vangen is het doorberekenen van deze extra kosten met als gevolg nog meer inflatie.

Laten we hopen dat het rumoer in de wereld wat afneemt en dat we over een niet al te lange termijn een bijna normale gasprijs kunnen verwachten. Tot die tijd is het wel erg spannend aan het worden. Ik ben geen econoom maar kan wel logisch nadenken. Als we de inflatie willen gaan compenseren door fors hogere lonen gaan we volgens mij zien dat de inflatie nog verder zal oplopen. Hogere lonen betekend nog meer kosten voor het bedrijfsleven, die het toch al erg zwaar heeft op het ogenblik, die deze kosten zal gaan verrekenen in hun diensten en producten. Dit gaat betekenen dat we eigenlijk niets opschieten met een loonsverhoging.

Ik begrijp 100% dat iedereen graag wat meer te besteden heeft, maar begrijp ook dat dit niet de oplossing is waar we naar moeten streven. Bijvoorbeeld de NS. Onder druk van de bonden is het salaris met 10% verhoogd. Het logische gevolg is dat de treinkaartjes met 8% worden verhoogd.

We mogen hopen dat de overheid op een eerlijke manier de mensen gaat compenseren, hun extra inkomsten uit gas gaat delen met ons allen. Op deze manier en met hier en daar toch de broekriem aanhalen, moeten we met z’n allen door deze donkere periode zien te komen.

Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 2 uur geleden
Afbeelding
Woning vol rook door schoorsteenbrand Noordwolde Politie 5 uur geleden
Afbeelding
Bjørn Johnsen traint mee met eerste selectie SC Cambuur Sport 23 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen onderuit in eigen huis tegen Vitesse Sport 30 jan, 11:30
Afbeelding
SC Cambuur verliest van Fortuna Sittard na zure VAR-momenten Sport 30 jan, 09:43
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00
Afbeelding
Jack Werkman voorgedragen als nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf Politiek 27 jan, 15:00
Afbeelding
SC Cambuur versterkt zich met Ben Rienstra Sport 27 jan, 13:47