Jan Hofstra
Jan Hofstra

Corona krijgt hardlopers er niet onder

Sport

De hardlopers bij loopsportvereniging Invictus in Oosterwolde laten zich niet snel kisten, coronaproblematiek krijgt hen er niet onder. De wedstrijden gaan dan voorlopig even niet door, maar hardgelopen wordt er wel. “De groepen mogen niet meer dan vier personen zijn, dus het is nu individueler. Dat is het enige nadeel, verder kunnen we gewoon blijven trainen”, zegt hardloper en trainer Klaas Jan Hofstra uit Appelscha.

Klaas Jan kon deze zomer nog precies Nederlands Kampioen Oriëntatielopen bij de Masters (55-plussers) worden in en rond zijn eigen Appelscha, voordat de wedstrijden vanwege angst voor corona-verspreiding weer werden gestopt net als een half jaar daarvoor.

Deze ervaren steepleloper en bergloper met veel ervaring en een grote hoeveelheid medailles en prijzen in zijn rugzak heeft voor dit jaar zijn grote doel bereikt, dus nu eventjes iets rustiger aan doen, zonder wedstrijden, is voor hem even niet erg. Beetje bijkomen van het succes, al traint hij uiteraard gewoon nog steeds zes keer per week.

“Ik loop al veertig jaar en het is voor mij naast mijn dagelijkse werk ook gewoon ontspannend om te gaan hardlopen. Bovendien ben ik gelukkig nooit echt geblesseerd geweest. Ik heb daarin wel een balans gevonden die bij mij en mijn lichaam past.”

Hij is trainer van de prestatiegroep bij Invictus in Oosterwolde, dat zijn prestatiegerichte hardlopers vanaf ongeveer een jaar of zestien oud. “Die groep is heel divers, er zitten baanatleten bij, crossers, wegatleten en we hebben ook nog enkelen erbij die graag aan traploopwedstrijden meedoen. Ikzelf en nog iemand anders doen vooral oriëntatielopen.”

Klaas Jan houdt van die diversiteit en van het creatief bezig zijn in trainingsvormen vinden die voor eenieder interessant en passend zijn. Bovendien dient hij de atleten vanwege de coronaproblematiek ook te enthousiasmeren. “Ik heb een virtuele competitie bedacht waarbij iedereen de resultaten deelt in de groepsapp. Dat zorgt dan toch weer voor een sociale band, ondanks dat je elkaar niet bij de trainingen ziet.”

Hardlopers zijn niet per definitie solitair, ze houden ook van gezelligheid. “Zo onderhoud je behalve je loopniveau ook je sociale contacten”, zegt Klaas Jan. Je moet creatief zijn om het leuk en uitdagend voor iedereen te houden en hij doet dat graag. Hij is gewend om creatief te denken als hardloper en als trainer en gebruikt die creativiteit ook voor zijn werk als directeur van de Friese vestiging van de Verhoeve Groen.

“Wij verzorgen regelmatig creatieve projecten zoals de binnentuin van het Grand Hotel in Amsterdam, waar we met eenrichtingsverkeer op de weg en nauwe gangen in het hotel rekening moesten houden en met tevens de inzet van telescoopkranen de complete binnentuin moesten zien te saneren, renoveren en opnieuw beplanten. Dat zijn geweldige uitdagingen, net als bijvoorbeeld de op dat moment Grootste Groene Gevel van Europa van vijfduizend vierkante meter met alle denkbare duurzame systemen erin die we in Rotterdam hebben gerealiseerd.”

Naast het hebben van een creatieve trainer hebben de hardlopers uit Oosterwolde, Appelscha en omstreken nog een voordeel: “Wij hebben het Drents Fries Wold als onze achtertuin en dat is natuurlijk een geweldig gebied om in te hardlopen. In het bos lopen motiveert gewoon veel meer dan wanneer je in het vlakke noorden van Friesland alleen maar op de weg kunt trainen. Wij hebben hier wat dat betreft niets te klagen.”

Loper/trainer Klaas Jan Hofstra: ‘Creatieve dingen bedenken’

Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 10 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 13 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00