dinsdag 22 september, 2020 10:49
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven
De voorkant van het lijvige rapport van 109 pagina's over de Friese kunst en cultuursector.
De voorkant van het lijvige rapport van 109 pagina's over de Friese kunst en cultuursector.

Overzicht van de Friese winnaars en verliezers in kunst en cultuursector

  Cultuur

Het nieuwe provinciale podium ‘Nij Poadium’ voor musea, kunst en cultuur in Fryslân doet enkele oude toppers teleurgesteld kijken en enkele nieuwe toppers ontzettend blij zijn. Het nieuwe podium is er dan ook voor nieuwe spelers, zonder de oude kwaliteitsmusea uit het oog te verliezen. De provincie Fryslân heeft de adviezen van de twee onafhankelijke commissies één op één overgenomen bij het toekennen van de 30 miljoen euro subsidie voor vier jaar.

Het complete rapport is een lijvig boekwerk van 109 pagina's geworden. Om alvast een indruk te geven wat er in staat hebben wij er een samenvatting van gemaakt. Onderaan dit artikel kun je vinden waar je het volledige rapport kunt downloaden.

De verliezers onder de musea:
We hebben als eerste de verliezers bij de musea eens even op een rijtje gezet. Musea als het Fries Landbouwmuseum, het Fries Scheepvaartmuseum en Natuurmuseum Friesland zijn toch wel de grote verliezers van de nieuwe cultuurnota Nij Poadium van de Provincie Fryslân die vandaag/dinsdag is gepresenteerd.

Het landbouwmuseum gaat terug van een jaarlijkse subsidie van 185.00 naar een bedrag van nul euro per jaar, terwijl het 300.000 had aangevraagd. Het Scheepvaart Museum in Sneek gaat terug van 304.400 per jaar naar 250.000 euro per jaar en Natuur museum Fryslân gaat terug van 730.000 euro naar 500.000 euro per jaar subsidie.

Niet mals over de kwaliteit
De onafhankelijke adviescommissie is niet mals over de kwaliteit van de musea en schrijft in het rapport: ‘Een kwaliteitsslag kan de Friese museumsector zeker gebruiken. Naar onze mening is het tijd voor verandering in de Friese museumsector. Daarbij is niet langer ‘blockbusters’ het sleutelwoord, maar kwaliteitsverbetering. Alleen op eigen enthousiasme kunnen musea niet drijven’.

De winnaars bij de musea:
Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker is een voorbeeld van een museum dat het wel goed doet en goed voor elkaar heeft. Het gaat van nul euro subsidie per jaar naar 150.000 euro per jaar. Het Planetarium had een plan voor 88.000 euro ingediend en krijgt dus meer dan waar het om vroeg.

Museum Martena in Franeker gaat er ook op vooruit. Van nul naar 150.000 euro per jaar, terwijl het 75.000 had aangevraagd. Andere klimmers zijn Museum Belvédere in Heerenveen gaat er het meest van allen op vooruit, van nul naar 200.000 per jaar. Museum Dr888 scoort ook uitstekend en groeit van nul naar 100.000 euro per jaar subsidie. In het lijvige rapport kun je de goed onderbouwde redenaties van de commissie lezen, die bovendien de ‘verliezende’ musea handvatten reikt hoe ze zich kunnen verbeteren.

Het volledige overzicht van de toegezegde bedragen vind je op deze link: https://www.fryslan.frl/document.php?m=7&fileid=74350&f=b4968ce339fa96115d15907c10da1db3&attachment=0. Daar vind je tevens het overzicht van de kunst- en cultuursector.

De winnaars wat betreft de kunst en cultuursector zijn nieuwkomers Stichting Ivgi & Greben (dans), stichting Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en Stichting Nootstroom (klassieke muziek), Stichting het Achterland en stichting Illustere figuren (theater), Stichting VoorHeen De Gemeente en Kunsthuis Syb (beeldende kunst).

Geen geld voor Sense of Place
Opvallende verliezer is hier bijvoorbeeld Sense of Place van Joop Mulder, de man die bekend werd van Oerol op Terschelling. Hij vroeg 270.000 euro aan voor zijn kunstprojecten langs de Friese waddenzeekust, maar de adviescommissie vind het niveau van de kunstwerken niet hoog genoeg en vind de samenhang tussen de projecten ontbreken. De Rabobank heeft er onlangs overal wel veel geld in gestoken.

Fabuch Social Cinema had ook flink ingezet met 250.000 euro subsidie, maar krijgt ook nul euro. De commissie vindt het nog te vroeg voor deze cinema. Sowieso zaten beide commissies met een ‘duivels dilemma’ want ze konden minder geld uitgeven dan alle organisaties hadden aangevraagd.

Klik hier voor het volledige rapport:
Wil je het volledige uiterst secuur geschreven en onderbouwde rapport lezen van 109 pagina’s, klik dan op deze link: https://www.fryslan.frl/document.php?m=7&fileid=74347&f=8ca4657e2fd93c43707c20024999f573&attachment=0. Er diende maar liefst 52 aanvragen op hun merites te worden gewogen, oftewel het was een pittige klus maar het heeft een goed gedocumenteerd boekwerk opgeleverd over de plussen en de minnen van het huidige Friese landschap op het gebied van musea, kunst en cultuur.

Meer berichten