Personeel van Friesland Campina in Wolvega gaat staken voor een betere cao.
Personeel van Friesland Campina in Wolvega gaat staken voor een betere cao. Foto: Friesland Campina

Staking bij Friesland Campina Kaas in Wolvega

Algemeen

WOLVEGA - Medewerkers van Friesland Campina Kaas beginnen zondagavond twee uur later dan normaal. Deze korte staking is het gevolg van grote onvrede over de stukgelopen onderhandelingen voor een betere cao (collectieve arbeidsovereenkomst).

Het steekt de medewerkers van het internationaal actieve zuivelbedrijf enorm dat vorig jaar financieel directeur Jaska de Bakker 1,1 miljoen euro mee kreeg van FrieslandCampina en dat er voor hen geen geld beschikbaar is.

Zoals het nu staat gaan ze er in koopkracht op achteruit

De onderhandelingen zijn stukgelopen door het minimale eindbod van de werkgevers. Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie: “Het zou erop neerkomen dat ze er in koopkracht op achteruitgaan.”

De Friesland Campina werknemers zijn niet van plan zich neer te leggen bij deze voorstellen. Zij komen in actie voor een eigen cao met Friesland Campina met betere arbeidsvoorwaarden. Als eerste teken van protest wordt zondagavond 6 juni niet om 20:00 uur gestart maar pas om 22.00 uur. 

Daarnaast wordt er door de medewerkers niet meer overgewerkt. Mocht dat onvoldoende zijn om de top te bewegen dan wordt overgegaan tot hardere acties.

Voormalig financieel directeur kreeg maar liefst 1,1 mijoen euro

Vos: “Feitelijk zijn de werknemers bij het Friesland Campina kaasbedrijf al 13 jaar niet 1 euro opgeschoten. Om nog maar te zwijgen over de verschraling van hun pensioen.” Het steekt de medewerkers extra dat voormalig financieel directeur Jaska de Bakker met een gigantische premie van 1,1 miljoen euro vertrok. Vos: “De premie ontving ze, nadat ze vrijwillig opstapte. Ze werkte slechts 4,5 jaar voor het kaaspakhuisbedrijf.”

Versoberingen van onregelmatigheidstoeslagen

Vos: ’Friesland Campina en de andere werkgevers ‘in de kaas’ komen niet verder dan 1,5 procent loonsverhoging en 0,5 procent pensioenpremie over twee jaar. Voor een deel moet dit dan gefinancierd worden uit versobering van de onregelmatigheidstoeslagen. De werknemers in de ploegendienst mogen dan daar ook nog op inleveren van hun directie.’

Vakbond FNV eist 10 procent erbij over 2 jaar

De FNV eist bij een tweejarige cao een loonsverhoging van 10%. Daarnaast wil de FNV invulling geven aan de pensioenafspraken. Vos: “We willen dat medewerkers met zwaar werk eerder kunnen stoppen. Het mogelijk worden om 5 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Ook het aantal jaren dat er over gedaan wordt om het maximale schaalsalaris te verdienen moet wat ons betreft omlaag.”

“Bij meerdere functies doen medewerkers er maar liefst 8 of 9 jaar over om het maximale salaris in hun loonschaal te verdienen. Maar na 4 of 5 jaar werken de mensen al volwaardig.” Bij Friesland Campina Kaas in Wolvega werken ongeveer 220 mensen.

Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 2 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00