Niet alleen tuinen in dorpen en steden, ook boerenerven kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit.
Niet alleen tuinen in dorpen en steden, ook boerenerven kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit. Foto: Living Lab Fryslân

Ook boerenerven moeten meer bloemen, planten en dieren krijgen

Samenleving

FRIESLAND - Organisaties Living Lab Fryslân en Landschapsbeheer Friesland willen graag meer biodiversiteit (oftewel bloemen, planten en diertjes) op Friese boerenerven en zijn daarom een campagne gestart. De campagne start op twee boerenerven.

Meer biodiversiteit ontstaat volgens hen door meer variatie aan te brengen op het boerenerf met het aanplanten van bomen, struiken en aanleggen van bloemrijke gazons en waterpartijen. Hier hebben veel insecten, vogels en zoogdieren baat bij. 

De erven zorgen op die manier voor voedsel, beschutting en nestgelegenheid en ze worden tegelijkertijd belangrijke stepping stones (oases) in het landschap. Ze vormen als het ware een verbinding tussen andere, grotere leefgebieden.

Boerenerf steeds belangrijker voor natuur

De erven zijn de afgelopen decennia steeds groter geworden. Dit biedt kansen voor meer bedrijfseconomische zaken, maar ook voor meer biodiversiteit. Juist qua biodiversiteit valt hier nog veel te winnen. Daarom hebben Living Lab Fryslân en Landschapsbeheer Friesland gezamenlijk uitgedacht hoe een erf idealiter kan worden ingericht, zodat het een boost aan biodiversiteit oplevert. 

Vanuit beide expertises is de aanzet gedaan om te komen tot de invulling van diverse elementen op een landschappelijke, verantwoorde manier. De variatie op het erf heeft een enorme aantrekkingskracht op insecten, vogels en zoogdieren.

Internationale dag van de Biodiversiteit

22 mei is door de VN uitgeroepen tot de Internationale dag van de Biodiversiteit. Dat is dan ook de dag dat de eerste posters uitgereikt gaan worden. De familie De Wit in Wergea en de familie Broersma in Holwerd ontvangen de eerste exemplaren en er worden op die dag streekeigen bomen en struiken geplant.

Op beide locaties heeft Landschapsbeheer Friesland een belangrijke, adviserende rol. Het erf in Wergea maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van het project ‘Herstel Agrarisch Cultuurlandschap Fryslân’, een project waarin ca. 100 boerenerven worden hersteld. In Wergea is wethouder Wassink van de gemeente Leeuwarden aanwezig bij de presentatie en overhandiging. In Holwerd is burgemeester Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân aanwezig.

Living Lab helpt Friese boeren om te komen tot een bedrijfsuitvoering met meer biodiversiteit in combinatie met een goede boterham.

De poster

De ontwikkelde poster geeft visueel weer wat er zoal mogelijk is, hoe de verschillende elementen kunnen worden toegepast en vooral ook welke biodiversiteit dit oplevert. De uiting dient ter inspiratie en sluit aan bij de structuurvisie van de provinsje Fryslân ‘Grutsk op ‘e romte’. Voor meer informatie wordt men via de uiting doorverwezen naar http://livinglabfryslan.frl/biodiversiteit-rondom-boerderij (de landingspage staat vrijdag 21 mei live)

Deze presentatie maakt onderdeel uit van de Frieslandbrede campagne ‘Fryslân kleurt’, zie: Fryslân kleurt – Living Lab Fryslân (livinglabfryslan.frl).

Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 6 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 9 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00