Afbeelding

3x per week trainen voor het NK Indoor Touwtrekken

Algemeen

WOLVEGA - Op 1 februari wordt door de Watermannen in De Steense in Wolvega het Open NK Touwtrekken georganiseerd. Wij spraken Jiska Schellens, lid van het damesteam van De Watermannen: “Touwtrekken is zo’n gave sport; je moet sterk zijn en je moet uithoudingsvermogen hebben maar het belangrijkste is dat iedereen in het team precies hetzelfde moet doen.”

In theorie is het toernooi ‘open’, wat betekent dat iedereen zich had kunnen inschrijven om mee te doen. In de praktijk zie je dat alleen echte touwtrekteams, professionele touwtrekkers vanuit heel Nederland, het tegen elkaar opnemen: “We hebben twee mannen-poules, één voor dames, één voor jeugd en één voor de mixteams. De teams trainen keihard voor het NK en hebben eerder dit jaar ook selectiewedstrijden gespeeld voor een ticket naar het WK.”

Een jonge vereniging
De Watermannen is een vrij jonge vereniging, opgericht in 2011: “De teams bestaan uit jonge spelers en dat is handig, want op die manier kun je lang in dezelfde formatie spelen en steeds beter worden. We hebben een sterk jeugdteam die al twee keer Nederlands kampioen is geworden. Dit jaar proberen ze de titel te verdedigen.”

Hard aan het lijnen
Ook het damesteam, waar Jiska zelf in zit, maakt kans op een podiumplek: “Onze formatie speelt al lang samen en is al een keer, onder een andere vereniging, Nederlands kampioen geweest. We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden en laten niets aan toeval over.” Het team traint drie keer in de week en om binnen hun gewichtsklasse te passen zijn ze hard aan het lijnen: “We hebben een aantal concurrenten, we moeten vooral TTV Monnickendam en VTTG letten.”

Je moet sterk zijn, niet zwaar
Mensen denken vaak dat je voor touwtrekken potig en zwaar moet zijn, maar volgens Jiska is dat een misverstand: “Het is juist voordelig als je niet al te zwaar bent. Je moet sterk zijn, vooral in je billen, buik en benen. Daarnaast moet je een goed uithoudingsvermogen hebben, sommige wedstrijden duren wel vijf minuten. Dat klinkt niet lang, maar als je vijf minuten keihard staat te trekken dan ben je echt kapot.”

Samenwerking is het belangrijkste
Teamwerk is het allerbelangrijkste voor deze sport: “Alles moet precies tegelijk gebeuren, je moet allemaal precies hetzelfde doen. Als dat niet gebeurt, al is het maar voor één seconde, dan kun je het potje al verliezen. Het is een echte teamsport.”

NK in Wolvega
Wie dit spectaculaire spel wil aanschouwen is welkom om tijdens het NK in Wolvega (De Steense) op de tribune te komen zitten. 1 februari begint het spektakel om 09.00 en het duurt tot ongeveer 18.00. Binnenkort zal het programma van de dag verschijnen op de Facebookpagina van de Watermannen en de site van de Nederlandse Touwtrek Bond www.touwtrekken.com

Afbeelding
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 2 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00