donderdag 6 augustus, 2020 00:59
Logo rondomvandaag.nl/Stellingwerven

Bezorgschaamte? In Friesland nergens last van

Kerstmis, Sinterklaas: dat betekent topdrukte voor de bezorgingsbranche. Iedere decembermaand bestellen we weer meer. Zo'n 41,1% van de inwoners van Friesland bestelt 2 tot 5 pakketjes per maand, blijkt uit onderzoek van OTTO. Maar hoe zit het met de bezorgschaamte? Bezorgschaamte is niet voor niets genomineerd voor Woord van het Jaar 2019. OTTO zocht het voor je uit.

In het duurzaamheidsonderzoek van OTTO kregen 1227 respondenten 22 vragen voorgeschoteld waarbij de volgende vraag centraal stond:

Hoe milieubewust vinden zij zichzelf eigenlijk?

Op deze precieze vraag scoren Nederlanders zichzelf gemiddeld een 3 op een schaal van 0 tot 5. De helft van de ondervraagden is ervan overtuigd dat alle beetjes helpen om het milieu te verbeteren. Energie besparen, voedselverspilling tegengaan en afval recyclen zijn populaire duurzame maatregelen.

Bezorgschaamte geen issue in het hoge noorden

Allerlei maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, maar reflecteert dat ook ons online koopgedrag? Ofwel: hebben we last van bezorgschaamte? Bezorgschaamte kun je voelen wanneer je een product van een webshop bestelt. De bezorging van het pakketje kan namelijk verkeers- en milieuoverlast veroorzaken.

Waar 78% van de Nederlanders aan geeft geen last te hebben van dit fenomeen, scoort Friesland 76,3%.

Bestel maar, bestel maar

We kennen haast geen bezorgschaamte of we nu 1 of meer dan 10 pakketjes per maand bestellen. In Friesland is de groep die 1 of minder pakketjes besteld per maand het grootst, namelijk 47,4%. Gevolgd door 42,1% die 2 tot 5 pakketjes bestelt.

Friezen begaan met buren

Pakketjes aannemen voor buurtgenoten is weleens knap irritant. Zo vindt ook bijna de helft van Nederland. Maar de inwoners van Friesland zijn heel begaan met de buren. Want 57,9% geeft aan geen last te hebben van het bestelgedrag van buren.

Meer informatie over het duurzaamheidsonderzoek? Bekijk dan de uitgebreide resultaten op: https://www.otto.nl/special/duurzaamheidsonderzoek/


 

Meer berichten