Afbeelding

Heerenveners kunnen subsidie krijgen voor opvang regenwater

Politiek

Inwoners en bedrijven in de gemeente Heerenveen kunnen vanaf 1 januari 2021 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en voor het opvangen van regenwater. De gemeente Heerenveen wil hiermee maatregelen stimuleren die de gevolgen van extreem droog en nat weer tegen gaan.

De gemeente geeft een aantal tips van acties die subsidie opleveren, zoals het vergroenen van tuinen of daken. Ook kun je thuis of bij je bedrijf de regenpijp afkoppelen van het riool en het regenwater opvangen en (her)gebruiken. Huiseigenaren, huurders en bedrijven in de gemeente Heerenveen kunnen hier in 2021 de subsidie ‘Groener (be)loont’ voor gebruiken. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. “Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een leefomgeving die beter bestand is tegen steeds vaker voorkomende langdurige droge én extreem natte weersomstandigheden”, legt wethouder Hedwich Rinkes uit.

Overlast door hevige buien zal hierdoor afnemen

Het creëren van extra groen en het opvangen van regenwater is belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast of waterschade er ontstaat. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. Ook neemt ‘groen’ goed water op en zorgt het voor schaduwwerking. Dit zorgt voor verkoeling in hete zomers. “Naast deze effecten, trekt meer groen ook nog eens meer insecten en vogels aan. En dat is weer goed voor de biodiversiteit”, vervolgt Hedwich Rinkes.

De zes maatregelen voor bestaande huizen/gebouwen:

De ‘Groener (be)loont’ subsidie geldt voor zes maatregelen. Voor het aanleggen van een groen dak, aanleggen van een groene wand met infiltratiesysteem, voor het aanleggen van een regenwatergebruikinstallatie, voor het vervangen van verharding door groen of waterdoorlatende verharding. De vijfde maatregel waarmee je subsidie kunt aanvragen is het afkoppelen van de regenpijp van het riool. Tot slot: het aansluiten van een regenton als regenwater opvang- of infiltratiemodule.

Er is in totaal 100.000 euro beschikbaar: 70.000 euro voor de eerste drie maatregelen. Deze gelden voor particulieren en bedrijven en moeten vooraf aangevraagd worden. De overige 30.000 euro is bestemd voor de laatste drie. Deze maatregelen zijn voor particulieren en kunnen achteraf aangevraagd worden. Het gaat om verbeteringen van de bestaande situatie, nieuwbouwprojecten worden niet gesubsidieerd. De regeling is te vinden op de website: www.eenvooreengroener.nl/groenerbeloont.

Naar aanleiding van het Watertakenplan Heerenveen 2021-2024

In 2020 is het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie en Biodiversiteit (2020-2022) vastgesteld. Op 14 december 2020 heeft de raad het Watertakenplan Heerenveen 2021-2024 vastgesteld. In dit nieuwe Watertakenplan ligt naast de reguliere taken op het gebied van beheer, onderhoud en vervanging van riolering de nadruk op de klimaatverandering.

De groene subsidies komen voort uit beide programma’s en plannen. Zo wordt de gemeente één voor één groener, is de bedoeling.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 13 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 15 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 17 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00