zondag 23 februari, 2020 04:36
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto:

Eko laat zijn snor staan voor Movember

  Persoonlijke verhalen

Sinds 2003 doen er wereldwijd miljoenen mannen (en vrouwen) mee een Movember. De hele maand november scheren deze ‘Mo Bro’s’ en ‘Mo Sista’s’ hun snor niet om een gesprek te starten over (prostaat)kanker. Eko Kooistra uit Leeuwarden doet al zeven jaar mee met Movember.

“Zeven jaar geleden kreeg mijn vrouw kanker. Daar zat ik dan met drie jonge kinderen, ik moest het gezin draaiende houden. Dat was een heftige periode. Ik wilde graag een manier vinden om kanker bespreekbaar te maken, toen kwam Movember op mijn pad. Ik doe nu al zeven jaar mee en probeer elke keer een manier te vinden om geld in te zamelen voor het goede doel.”

Gezondheidszorg voor mannen
Officieel is Movember gestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar en bewustwording over prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Vooral voor mannen ouder dan 45 jaar is het belangrijk dat ze zich laten onderzoeken, want prostaatkanker kan grote gevolgen hebben, zoals incontinentie en erectiestoornissen.

Zelfmoordpreventie
Sinds een aantal jaar is de Movember Stichting zich ook gaan richten op andere problemen waar mannen mee te maken hebben, zoals teelbalkanker en mentale gezondheid en zelfmoordpreventie bij mannen. Dat doen ze onder andere door een gesprek te starten over gevoelens. Binnen de westerse samenleving lijkt het soms dat mannen hun emoties niet mogen tonen. 'Echte mannen' huilen immers niet. Volgens de organisatie is deze norm een van de oorzaken dat veel meer mannen zelfmoord plegen dan vrouwen. Dat moet anders!

Een gesprek starten
Eko vindt het belangrijk dat er meer wordt gepraat over alle soorten kanker: “Mijn snor start een gesprek en het geld dat ik ophaal gaat onder andere naar het KWF. Ik heb niet echt veel snorgroei, maar het is voor mij belangrijk om consequent en vastberaden dit te blijven doen. Het is een beladen onderwerp voor mij, maar doordat ik telkens mijn verhaal mag vertellen leren mensen dankbaar te zijn voor hun gezondheid en bewust te zijn dat ze ook ziek kunnen worden en zich moeten laten onderzoeken.”

Persoonlijke tekeningetjes
Vorig jaar haalde Eko en zijn dochter geld op door snorretjes van plastic strijkkraaltjes te verkopen. “Dat vonden we achteraf best vervuilend. Nu heb ik bedacht om tekeningetjes te maken voor mensen die doneren. Zij krijgen als bedankje dus een mooie kaart met een persoonlijke tekening.

Zelf meedoen?
Iedereen kan, net als Eko, mee doen aan Movember. Het is de bedoeling dat je gladgeschoren begint op 1 november. Zowel mannen als vrouwen kunnen meedoen aan Movember, hoewel vrouwen misschien iets minder succesvol een snor kunnen laten staan kunnen zij op andere manieren toch een gesprek starten. Hoe je mee kan doen vind je op de website movember.nl. Wilt u bijdragen aan Eko’s actie, dat kan! Zie de links onder dit artikel

Meer berichten