zaterdag 11 juli, 2020 12:11
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Leeuwarden City of Literature.nl

Jeugdroman Lida Dijkstra genomineerd voor Vlaamse literatuurprijs

  Cultuur

De jeugdroman ‘Het beest met de kracht van tien paarden’ van schrijfster Lida Dijkstra uit Joure is genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), in de categorie voor 12- tot 14-jarigen. Tot april 2021 kan er worden gestemd.

De KJV (die in 2021 veertig jaar bestaat) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Elk jaar lezen en bespreken zo’n 9.000 jonge juryleden de acht (door ‘nominatielezers’) voor hun leeftijd geselecteerde boeken.

In de meeste gevallen komen ze samen in leesgroepen, begeleid door vrijwilligers, om te praten over de boeken. Als ze alle acht boeken hebben gelezen, brengen ze hun stem uit. Kinderen die geen leesgroep in hun buurt hebben, kunnen meelezen en -stemmen als internetjurylid.

Lida Dijkstra (Heerenveen, 1961) schrijft sinds 1992 kinderboeken in het Fries en het Nederlands en vertaalt haar eigen boeken van de ene naar de andere taal. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze voor oudere jeugd.

Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied. Haar veelvuldig bekroonde werk wordt gekenmerkt door veel fantasie en humor. Sinds 2015 is Lida actief als Schoolschrijver en sinds begin 2020 ook als Berneboek-ambassadeur (kinderboekenambassadeur).

Het boek ‘Het beest met de kracht van tien paarden’ (2020) is een hervertelling van een verhaal uit de Griekse mythologie over Theseus en de Minotaurus (een mensstier). Het is een wervelend verhaal over Griekse helden en antihelden, en een liefdesgeschiedenis die sterker is dan het noodlot. Het boek is geïllustreerd door Djenné Fila (haar debuut als illustrator van jeugdboeken) en verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Meer berichten