donderdag 12 december, 2019 12:17
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Derde editie kunstbeurs Art Noord

  Cultuur

HEERENVEEN-ORANJEWOUD, 6 september 2019 - Achttien galeries en kunsthandels uit het noorden en de rest van Nederland zijn vier dagen lang te gast in Museum Belvédère, tijdens de derde editie van de kunstbeurs Art Noord. Deze wordt van 26 tot en met 29 september gehouden. Museum Belvédère biedt hiermee, in beide museumvleugels, opnieuw een platform aan kunst uit het noorden. Daardoor is de vaste collectie tijdelijk niet te zien.

Alle tentoongestelde kunstwerken zijn te koop. Ook is er een uitgebreid randprogramma met een lezing over moderne en hedendaagse kunst, die wordt verzorgd door de Vrije Academie. Wegens succes weer aangeboden: de stoomcursus kunst kopen van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx (kunstverzamelaars en auteurs van het boek 'Ontroerend goed').

Jong talent

Jong talent staat centraal in twee kabinetten. Er zijn acht kunstenaars geselecteerd: Marianne Brouwer, Paul de Jong, Jildau Nijboer, Antonia Rehnen, Robin Speijer, Ymkje Veenstra, Mirjam Vreeswijk en Aafke Ytsma. Hun werk wordt getoond in twee aparte kabinetten, met vier exposanten per ruimte. Tijdens de beursperiode kan het publiek stemmen op hun favoriet en wordt er een winnaar gekozen. Er is ook een vakjury – onder voorzitterschap van Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère – die een favoriet zal kiezen.

De namen van de winnaars van de publieksjury en de vakjury worden bekendgemaakt op zondag 29 september om 15.00 uur in Museum Belvédère. De prijs is een expositie van hun eigen werk in Afslag BLV, de dependance van Museum Belvédère in het centrum van Heerenveen.

Deelnemers

De deelnemende kunsthandels en galerieën stellen één wand ter beschikking voor een solopresentatie van een kunstenaar naar keuze. Zo zijn er op de beurs achttien mini-tentoonstellingen te zien, naast het gevarieerde overige aanbod.

De deelnemers en hun keuze:

De KunstdamesKlaas Jonkman en Willem Holtrop

Galerie de Roos van Tudor (Leeuwarden) – Johan van Aken

Galerie de Vis (Harlingen) – Klaas Gubbels

Galerie Frank Welkenhuysen (Utrecht) - Qassim Alsaedy

Galerie Hoogenbosch (Gorredijk) - Barteld

galerie with tsjalling: (Groningen) – Drewes de Wit

Kunsthandel en Galerie de Vries (Leeuwarden) - Kamagurka

Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg (Groningen)

Kunsthandel Guus MarisHelen Gerardia

Kunsthandel Peter ter Braak (Groningen) – Fred Sieger

Kunsthandel Willem KerseboomLeo Erb

Kunstlokaal ?8 (Jubbega) – Maarten Brinkman

Kunstruimte Wagemans (Alkmaar) – Jan Loman

melklokaal (Heerenveen) – Sies Bleeker

Prentwerk (Groningen) – Martin Tissing

Rueb Modern and Contemporary Art (Amsterdam) –Geert van Fastenhout

Ruimte P60 (Assen) – Lode Laperre

Uitgeverij Philip Elchers (Groningen) – Jaap de Ruig

Algemene gegevens

Art Noord

Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédèredonderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

Entree:
toegang Art Noord: € 15,00
museumkaarthouders: € 3,00

Gratis toegang voor: vrienden van het museum, kinderen (t/m 12 jaar) en studenten (op vertoon van een studentenkaart).

www.art-noord.nl

Randprogramma

Diner Art Noord

Er zijn nogal wat raakvlakken tussen kunst en koken. Beide gaan over esthetiek, vorm, kleur, compositie en structuur. Er worden materialen of ingrediënten samengebracht die elkaar versterken of aanvullen, het eindresultaat ontstaat door middel van een creatief proces en ze zijn allebei zintuiglijk van aard. Leen Kaldenberg (1957) is zowel kok als kunstenaar. Hij verzorgt een heerlijk drie gangen diner tijdens Art Noord. Trefwoorden: laagdrempelig, eenvoudig en puur. 'Net als in mijn werk is het Noord Nederlands landschap de leverancier en het hoofdingrediënt van de maaltijd.'

Leen Kaldenberg werkte jarenlang als kok op verschillende locaties. In 1995 rondde hij zijn opleiding aan kunstacademie Minerva af. In zijn temperaschilderingen worden indrukken van het open Noord-Nederlandse landschap gereduceerd tot uiterst eenvoudige tekens van ruimte en licht. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collectie van Museum Belvédère.

Datum: vrijdag 27 september

Tijd: inloop 17.30 uur | aanvang 18.00 uur

Kosten: € 25,- exclusief museumentree | exclusief drankjes

Extra: indien vegetarisch, graag noemen bij het opgeven!

Opgeven kan op de website van Museum Belvédère of aan de kassa van het museum. Vol is vol. Aanmelden is mogelijk tot 23 september.

Stoomcursus kunst kopen

Oscar van Gelderen (uitgever en kunstverzamelaar) en Manuela Klerkx (galerist en kunstagent) schreven samen het boek 'Ontroerend Goed: van kunst kijken naar kunst kopen'. Het is gericht op iedereen die van kunst houdt en de eerste stappen wil zetten om kunst te gaan kopen. Het bezitten van kunst is namelijk niet voorbehouden aan de rijken der aarde: er is al prachtige kunst te koop voor een paar honderd euro. Als je maar goed zoekt en 'vroeg' durft te kopen. Vorig jaar was de cursus heel snel volgeboekt. Wees er dus op tijd bij! Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Datum: zondag 29 september

Tijd: 9.30 – 11.00 uur

Kosten: € 18,- exclusief museumentree

Opgeven kan op de website van Museum Belvédère of aan de kassa van het museum. Vol is vol.

Meer berichten