Afbeelding

Hippe tennisvariant Padel wordt populair in Fryslân

Algemeen

Sinds dit jaar hebben Joure, Sneek, Surhuisterveen en Heerenveen als overeenkomst dat ze Padel-banen hebben. Padel is een populaire variant op tennis. In Spanje is het zelfs al populairder dan tennis en heeft alleen de voetbalsport nog meer leden. Ex-profvoetballer Arjen Robben heeft twee weken geleden nog het padel-toernooi in Joure gewonnen.

Rutger Haven van Padel Friesland: "Dat toernooi was een geweldig succes en daar hebben we onze sport mooi mee op de kaart gezet." Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Padel is een unieke racketsport waarbij de puntentelling overeen komt met die van tennis. Je speelt het op een padelbaan van tien bij twintig meter, met daaromheen wanden van glas en hekwerk.

De bal via de wand spelen
Deze wanden mogen ook gebruikt worden tijdens het spel. Padel speel je als dubbel, twee mensen tegen twee andere mensen, met in het midden een net. Padel is relatief makkelijk om te leren en je speelt al snel leuke rally's. Rutger heeft de opleiding tot padeltrainer gevolgd en traint nu nog wekelijks bij Pjotr van Dalfsen, de bondscoach van het Nederlands padelteam.

Rutger: "Het is een sport voor jong en oud, daar zie je dat mensen van ruim boven de 60 jaar deze sport nog prima kunnen beoefenen. Niet zo gek ook, het is minder inspannend dan bijvoorbeeld squash en de baan is kleiner dan een tennisbaan, waardoor je minders meter hoeft af te leggen dan bijvoorbeeld bij tennis." 

Padel Friesland
Hij beheert onder de noemer www.padelfriesland.com de twee Padelbanen die onlangs bij tennisclub Ten Woude in Heerenveen in gebruik zijn genomen. Padel Friesland staat op eigen benen. Je hoeft geen lid te zijn van de tennisvereniging om te padellen in Heerenveen. Via de website kun je online de banen boeken/huren.
Padel Friesland is voorlopig nog de eerste zelfstandige padelclub van de provincie. De banen in Joure, Sneek en Surhuisterveen worden allen gerund door de plaatselijke tennisverenigingen, bij wie je lid moet zijn om te kunnen padellen.

TV Joure was de eerste
In Sneek zijn twee padelbanen aangelegd bij tennisvereniging De Vliegende Bal, op tennispark Tinga. Tennisvereniging TSO in Surhuisterveen is wat padel betreft in Noordoost Friesland toonaangevend. Sinds april 2016 is het al mogelijk om padel te spelen bij Tennisvereniging TV Joure. De Jousters waren daarmee de eerste in onze provincie.
Die tennisclubs spelen handig in op de populariteitsboost van Padel. Er zijn veel tennisverenigingen waarvan het ledenaantal terugloopt en die clubs die padelbanen hebben aangelegd zien hun ledenaantal weer oplopen. In het zuiden en westen van Nederland liggen al 260 padelbanen.

Activiteitenkalender:
Op zaterdag 3 augustus kun je kennismaken met padel tussen 12.00 en 15.00 uur op het tennispark van HTV Ten Woude in Heerenveen.  Op 7 en 8 september vindt er een NPB padeltoernooi plaats in Heerenveen, je kunt je hiervoor aanmelden via www.setteo.com. Op zaterdag 14 september vindt de officiële opening plaats om 14.00 uur.
Rutger Haven: "De banen in Heerenveen zijn inmiddels al in gebruik genomen, terwijl de officiële opening nog moet komen. Ik heb een speciale zomeractie opgezet om mensen kennis te laten maken met deze mooie sport. De officiële opening til ik in verband met de zomervakantie over de zomer heen." 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 41 minuten geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 8 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 10 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie gisteren
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00