Onderneemster Anke van der Meer en deelneemster Tany. Rick en Jan nemen de prijs in ontvangst.
Onderneemster Anke van der Meer en deelneemster Tany. Rick en Jan nemen de prijs in ontvangst. Foto: Rob Dijkstra

Op bezoek bij Brownies&DownieS Heerenveen, RondOm’s Leukste Terras van Heerenveen 2021

Bedrijf in beeld


HEERENVEEN - Afgelopen zomer kregen alle lezers van RondOm Heerenveen de kans om te stemmen op hun favoriete terras. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Na een paar stemrondes streden nog drie verschillende terrassen voor de eer: By Aalzen, Hof van Schoterland en Brownies&DownieS Heerenveen. Uiteindelijk kwam Brownies&DownieS als winnaar uit de bus. We gingen bij ze langs om ze te feliciteren.

Het is rustig in het gezellig pand van Brownies&DownieS in Heerenveen. Dat is niet gek, we komen net tegen sluitingstijd langs, want dit restaurant richt zich vooral op overheerlijke lunches én natuurlijk koffie en thee met wat lekkers. We stappen rond een uur of vier binnen en worden enthousiast ontvangen door onderneemster Anke van der Meer en deelneemster Tany. Rick en Jan zijn nog hard aan het werk in de keuken, alles moet er weer schoon en strak bij liggen voor de volgende dag. 

Trots nemen de dames Tany en Anke de bos bloemen en de prijs in ontvangst. Het is een verrassende prijs, vindt Anke: “We hebben natuurlijk niet het grootste terras van Heerenveen.” Ze wijst op de terrassen aan de overkant van het water, zoals die van t’Gerecht. “Maar ik denk dat mensen hebben gestemd op de volledige ervaring. We zitten hier natuurlijk op een unieke plek aan het water, met uitzicht op het mooiste stukje van Heerenveen, en onze jongeren zijn vriendelijk en attent. Het is een totaalplaatje.”

Anke is franchise-ondernemer van Brownies&DownieS, een horecaconcept dat in 2011 in Nederland is ontstaan. Het idee achter het concept is dat hoogstaande gerechten worden geserveerd door bijzonder bedieningspersoneel, namelijk jongeren met een beperking. Die combinatie trekt Anke als ze net wat meer dan drie jaar geleden haar zaak opent: “Ik hou van de horeca én van de doelgroep. Ik vond dit een geweldige toevoeging voor Heerenveen.” 

Het lukt Anke om Brownies&DownieS in Heerenveen op de kaart te zetten: “We zijn gestart met drie jongeren en er werken inmiddels twaalf jongeren bij ons. Ze maken allemaal zulke positieve ontwikkelingen door, dat geeft heel veel voldoening. Daarnaast weten steeds meer mensen ons te vinden.” Nieuwe gasten reageren vaak verrast op onze gerechten: “Regelmatig hebben mensen weinig verwachtingen, maar ons eten is puur en lekker. Als mensen dat proeven, zijn ze vaak verrast.” Daarnaast vindt Anke het mooi om te laten zien wat haar bijzondere collega’s kunnen: “We willen laten zien dat deze mensen net zo goed, of misschien zelfs beter, kunnen functioneren in de horeca. Eigenlijk ben ik van mening dat mijn collega’s ook prima in de ‘gewone’ horeca zouden kunnen werken. Ze zijn professioneel, werken netjes, hebben passie voor het werk en zijn geïnteresseerd in onze klanten. Wie zou die eigenschappen nou niet willen zien in hun medewerkers?” In de ideale wereld is een concept als Brownies&DownieS niet nodig, vindt Anke, en zouden haar collega’s bij reguliere restaurants aan de slag kunnen. 

Tip voor het terras

Wil je het terras van Brownies&DownieS, RondOm’s leukste terras van Heerenveen 2021, ook eens proberen. Anke en haar collega’s heten je zeker van harte welkom in hun mooie restaurant aan de Lindengracht 33 of op het terras, dat uitkijkt op het gemeenteplein. Anke heeft nog wel een aantal tips voor de bezoeker die voor het eerst langskomt: “Een echte aanrader zou de lunchplank zijn. Veel mensen weten dat ze bij ons terecht kunnen voor heerlijke brownies of ander gebak, maar bovenal zijn we lunchcafe. Op de lunchplank liggen allemaal verschillenden lunchgerechtjes, dus je kunt van alles proeven. Wat mensen ook niet weten, is dat wij ook de ideale plek zijn voor een gezellige borrel. We hebben een uitgebreide bier- en wijnkaart en smakelijke bitterballen.”

Brownies&DownieS
Lindengracht 33, Heerenveen
www.browniesanddownies.nl/heerenveen
0513 74 52 61

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Anke van der Meer en deelneemster Tany. Rick en Jan
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 16 minuten geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 8 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 10 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie gisteren
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00