Mooi voorbeeld van de zelfgebouwde heuvels.
Mooi voorbeeld van de zelfgebouwde heuvels. Foto: Bikepark Heerenveen

Hoop en steun voor vernield Bikepark

Samenleving

HEERENVEEN – Vorige maand is in twee dagen tijd praktisch alles vernield wat vier vrienden eigenhandig hebben opgebouwd als Bikepark Heerenveen. Daardoor kan er deze zomer niet gefietst en gesprongen worden op de hindernissen die de heren er met zoveel liefde en passie hebben neergezet.

Mede dankzij de samenwerking met de gemeente Heerenveen kan de groep vrijwilligers vanaf september gebruik maken van een shovel. Daarmee gaat het zand scheppen en verplaatsen een stuk sneller dan wanneer je het met een schep moet doen. Er is dus voorzichtig weer wat hoop voor het enige bikepark van Friesland.

Mitch Kooke (26), initiatiefnemer, woordvoerder en schilder van beroep, ziet een mooie toekomst in het verschiet. “De gemeente is al bezig met het maken van borden waarop mensen worden gewezen wat de regels zijn in het gebied van het bikepark.” 

De vernielingen kunnen ook het gevolg zijn van onwetendheid. Onwetendheid over hoeveel zweet en uren vrijwillige tijd erin is gestoken om iets moois te maken in het gebied aan de Weinmakker ten noorden van de parkeerplaats achter de K.R. Poststraat. 

Begroting opgesteld

“We hebben al een begroting opgesteld over de plannen die we hebben met het Bikepark”, zegt Mitch. Ze willen er een prachtig terrein van maken en zoeken sponsoren en bedrijven die materieel ter beschikking willen stellen in ruil voor bijvoorbeeld reclameborden en reclamedoeken op het terrein. 

Wedstrijden en toernooien zouden er gehouden kunnen worden, al is het vooral voor de fun en voor het maken van heerlijke jumps en afdalingen, voor het genieten van snelheid en creativiteit. Mitch: “We willen verschillende lijnen maken, voor verschillende niveau’s. Een lijn voor kinderen, een lijn voor beginners en een lijn voor amateurs. Met de shovel gaan we de grond verplaatsen en met een trilplaat de grond goed aandrukken. We zitten eraan te denken om ook hout en ander materiaal te gebruiken op de baan, maar dan wordt het wel weer ingewikkelder met de veiligheidseisen. We weten dus nog niet zeker of we dat gaan doen.”

Sowieso komt er op de borden van de gemeente Heerenveen te staan dat fietsen in het bikepark voor eigen risico is, al doen de initiatiefnemers er uiteraard alles aan om het zo veilig mogelijk te bouwen. De gemeente is in elk geval enthousiast over het initiatief van de vier vrienden en zo’n medestander hebben is altijd prettig.

Groen hart in de ‘stad’

Mitch hoopt dat de gemeente Heerenveen op termijn gaat inzien dat een groen gebied zoals het terrein waar het Bikepark ligt, toch wel handig is in een steeds groter wordende stad als Heerenveen.

Heerenveen is geen officiële stad omdat het geen eeuwenoude stadsrechten heeft en niet tot de Friese Elfsteden behoort, maar feitelijk is het al lang een stad met bijbehorende stedelijke zaken. Een groen hart, groene longen voor zuurstof, is daarom onontbeerlijk voor nu en de toekomst.

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 10 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 16 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 18 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 20 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00