Medewerker Geert legt uit hoe je de berenklauw effectief kunt aanpakken.
Medewerker Geert legt uit hoe je de berenklauw effectief kunt aanpakken. Foto: Gemeente Leeuwarden

Tips om giftige berenklauw te bestrijden

Gezondheid

FRIESLAND - Ze zijn er weer, overal in onze provincie Friesland: berenklauwen. Deze plant ziet er uit als een grote broer van het fluitekruid, maar is giftig en pas er dus goed mee op. De gemeente Leeuwarden heeft een filmpje online gezet waarin je leert hoe je deze plant kunt bestrijden.

Met dank aan het Rode Kruis kunnen we je vertellen wat er zo gevaarlijk is aan de berenklauw. Als je huid is blootgesteld aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of als je huid oppervlakkig in aanraking is geweest met de plant in combinatie met zonlicht, krijg je de volgende klachten:

Na 24 uur jeukende, rode vlekken of blaasjes. Enige uren later: ontwikkelen van grote blaren. De blaren lijken op ernstige brandwonden en genezen pas na 1 tot 2 weken. Hierna kun je littekens krijgen en kan je huid bruin verkleuren

Wat doe je na contact met de berenklauw?

De aangedane huid meteen wassen met lauw water en zeep. Ogen in contact gekomen met de berenklauw? Spoel ze met veel water. Voorkom blootstelling aan UV-licht zoals zonlicht en zonnebanklicht. Neem contact op met de huisarts bij uitgebreid contact met de huid en/of blaarvorming

Medewerker Geert van de gemeente Leeuwarden meldt hoe je ze kunt bestrijden en wat de gemeente Leeuwarden aan de berenklauw doet. Vraag gerust aan je eigen gemeente hoe ermee om wordt gegaan en let ondertussen vooral zelf goed op!

Het filmpje van de gemeente Leeuwarden: https://www.youtube.com/watch?v=IPQsxmXs-Vw.

Ze zijn eetbaar, maar weet wat je doet

Website Wikipedia weet te melden dat in landen als Rusland, Estland, Letland en Litouwen de stengels van de berenklauw in de zon te drogen worden gelegd. Op de stengel vormen zich dan zoete, witte kristallen. De 15 tot 20 centimeter lange, jonge stengels kunnen gegeten worden en smaken naar een combinatie van zoete komkommer, kokosnoot en mandarijntjes.

De stengels moeten wel geplukt worden voordat het blad zich gaat ontvouwen. Oudere stengels kunnen geschild gegeten worden. Bij het schillen moeten dan wel handschoenen gedragen worden om huidirritatie te voorkomen. 

De grote, aromatische bloemknoppen zijn van mei tot augustus rauw te gebruiken in salades. De zaden van de kleine of gewone berenklauw zijn ook te gebruiken. De smaak is enigszins vergelijkbaar met die van kardemom: bergamot, citroen en kamfer. Te gebruiken bij koken maar ook gemalen in salades.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 13 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 15 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 17 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00