Moeder en dochter Mathijsen
Moeder en dochter Mathijsen Foto: Jitske Schols

Online lezing vanwege Boekenweek-essay

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Schrijfsters Alma en Marita Mathijsen geven een online lezing voor de bibliotheken van Mar en Fean, over hun essay ‘Niet schrikken Mama’. De lezing vindt zondag 30 mei plaats, in het kader van de nationale Boekenweek.

Samen schreven ze de essay met als titel ‘Niet schrikken Mama’; een briefwisseling tussen moeder en dochter, waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. 

De lezing begint om 15.00 uur, aanmelden is noodzakelijk en kan bij de klantenservice van Bibliotheken Mar en Fean of via bmf.nl.

Alma doet in ‘Niet schrikken Mama’ de voorzet en Marita weidt uit over de historische ontwikkelingen in de positie van mannen en vrouwen. Alma legt meer de focus op het heden. Het is een gedachte-experiment. De verschillen in het perspectief op het heden in vergelijking met verleden past perfect in het Boekenweekthema ‘Tweestrijd’. In de lezing vertellen ze over het essay en gaat programmeur Cecile Steenwijk met hen in gesprek over hun moeder-dochterrelatie.

Boekenweek 2021 van 29 mei tot en met 6 juni

Van 29 mei tot en met 6 juni vindt de Boekenweek plaats. In deze jaarlijkse campagne staat literaire (non-) fictie centraal. De 86e Boekenweek staat in het teken van het thema ’Tweestrijd’.

Het thema ’Tweestrijd’

Innerlijk conflict, verscheurdheid ligt aan de basis van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die tweestrijd bij uitstek vorm. In verhalen kan de gespletenheid worden getoond en kunnen tegenstrijdige gevoelens tegen elkaar worden uitgespeeld.

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC en columns voor LINDA. 

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Zij schrijft geregeld bijdragen voor NRC.

De cover van het boek
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 3 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 9 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 11 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 13 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00