Tinus en Louwina waren hun tijd ver vooruit met hun eigen gebouwde passiefhuis.
Tinus en Louwina waren hun tijd ver vooruit met hun eigen gebouwde passiefhuis. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

"We doen het niet slecht met een energienota van 40 euro"

Persoonlijke verhalen

Het is oktober woonmaand. De tijd om stil te staan bij hoe je woont. Niet alleen qua interieur, maar ook qua duurzaamheid van je woning. Er zijn talloze energiebesparende maatregelen die je in je huis kunt toepassen. Of je kunt kiezen voor een passiefhuis zoals Tinus en Louwina Wijma uit Heerenveen.

Waar duurzaamheid nu trending is, was het stel uit Heerenveen hun tijd ver vooruit. Tinus (72) en Louwina (60) begonnen in 2014 met de bouw van hun eigen duurzame woning. Ze kozen ervoor om het ‘passief’ te bouwen. Wat inhoudt dat de vrij beschikbare energie van de zon, van de bewoners en hun apparatuur optimaal wordt benut. Hierdoor hoeft het stel maar een minimaal beroep te doen op een actieve energiebron.

Vol enthousiasme vertelt Tinus over zijn passieproject. “Ik kwam op het idee voor dit huis nadat ik begin 2000 in Oostenrijk een huis had laten bouwen. Daar zijn huizen veel beter geïsoleerd. In Nederland zijn we verwend en draaien we met gemak de thermostaat open, maar dat hoeft dus niet.” In zijn zoektocht naar duurzaam wonen kwam Tinus bij de stichting passief bouwen terecht en ging op cursus. Ze namen vervolgens een architect in de arm maar hun geduld werd flink op de proef gesteld. Tot vier kier toe keurde welstand hun ontwerp af, omdat het niet zou passen binnen de lintbebouwing van de Tolhuisweg. “We hebben toen wel eens overwogen ermee te stoppen als ook het vijfde ontwerp niet goed gekeurd zou worden. Maar achteraf zijn we blij dat de gemeente niet gelijk akkoord ging, want dit ontwerp is zo veel mooier dan wat we in eerste instantie hadden.”

Het bijzondere aan dit huis is dat het Mansardedak, een dakvorm met gebroken, naar buiten geknikte vlakken, verwijst naar de historische daktypes die veel voorkomen aan de oude provinciale weg. Alleen loopt bij de Wijma’s het dakvlak door tot aan de grond. Het roept wisselende reacties op: “Tijdens de bouw werd ik door een man aangesproken die geen idee had dat ik de eigenaar was. Hij vond het helemaal niks. Maar we krijgen ook positieve reacties. En dat is mooi: smaken verschillen. Maar uiteindelijk hebben we dit vooral voor onszelf en het milieu gedaan.” De meest belangrijke ‘passieve’ elementen in hun huis zijn: een zeer goede schilisolatie en effectieve kierdichting, waardoor er geen warmteverlies optreedt via kieren, spleten en aansluitingen. Er is een zwaar geïsoleerde vloer aangelegd, drievoudig glas geplaatst dat warmte makkelijk naar binnen laat en moeilijk naar buiten, er is balansventilatie, warmteterugwinning en overal ledverlichting. Maar de belangrijkste energiegever is gratis en voor iedereen beschikbaar: en dat is de zon, ook de laagstaande winterzon, bij voorkeur via veel glas aan de zuidzijde van het huis.”
Ondanks de 40 zonnepanelen heeft het huis nog wel een gasaansluiting. “Gasloos bouwen was in 2014 nog totaal niet aan de orde”, legt Tinus uit. “Dus hebben we een simpel cv-keteltje die voor warm douchewater zorgt.” Het alternatief is een warmtepompinstallatie van 17.000 euro. “Daarmee zouden we qua energieverbruik op nul uitkomen, maar die investering verdienen wij niet zo snel terug. En met een energierekening van 40 euro in de maand, doen we het niet slecht. Toch?”

Meer weten over passief wonen? Kijk dan op: www.passiefhuisheerenveen.nl

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 32 minuten geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 6 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 8 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 10 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie gisteren
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00