vrijdag 18 september, 2020 10:13
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen

Warme truiendag 2020: Friese klimaatactivisten: kom maar door!

De lijst met activiteiten rond Warme Truiendag is in Fryslân nog maagdelijk schoon, want nog niemand heeft zijn of haar activiteiten aangemeld voor de veertiende editie van deze grootste klimaatactie van Nederland.

Nathalie van Loon van Warmetruiendag.nl: "Ik weet dat de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân altijd wel iets doen met Warmetruiendag, maar ze hebben zich op dit moment nog niet aangemeld."

Meedoen aan Warmetruiendag is simpel: trek een extra warme trui aan, zet de kachel een graadje lager en bespaar 6 procent energie én CO2 per graad dat de verwarming lager gaat. In 2007 was de eerste Warmetruiendag, om de inwerkingtreding van het eerste wereldwijde klimaatakkoord, het Kyotoprotocol, in het jaar 2005 te vieren.

Trui aan en kachel lager
Een zoektocht op internet leert dat in het verleden in Sneek truien gebreid zijn door kinderen in de bibliotheek en bij middelbare school RSG Magister Alvinus ging de kachel een graad lager. In de gemeente Smallingerland hebben vorig jaar tijdens Warme Truiendag de vrouwelijke gemeenteraadsleden een warme trui aangetrokken.
In Hurdegaryp is in 2018 een warmetruiendagmanifestatie geweest, georganiseerd door Geertrui Schelhaas en Annie Buma van Breicafé De Steek. Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft de twee-onder-één-kap-trui geveild, gebreid door het breicafé. De tweepersoons trui, gemaakt van 33 bollen wol, met een omtrek van bijna 3 meter, een lengte van 1 meter en goed voor ruim 150.000 breisteken, bracht 125 euro op voor het goede doel Babybank Friesland.

In 2011 is er een flash mob met gebreide truien bij Grand Café Wouters geweest. Verder is er op het internet niet veel te vinden over de voorbije veertien jaar in Fryslân. "Daarom roep ik mensen graag op om hun activiteiten te melden. Samen energie besparen geeft energie! Hoe meer mensen meedoen, hoe meer impact we hebben en hoe beter het ook bij de mensen binnenkomt dat we nu zelf ook veel kunnen doen voor het klimaat en dat het niet een vervanmijnbedshow is."

Bewust maken van je invloed
"Wij willen mensen er van bewust maken dat we samen enorm veel impact hebben..Als iedereen zijn verwarming 1 graad lager zet in een stookseizoen, besparen we samen al een derde van de doelstellingen in het Nationaal Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Bedrijven en overheden zijn ook erg belangrijk bij het besparen van energie, maar wij, als mensen thuis, hebben ook enorm veel invloed. Zeker als je het met zijn allen doet: samen kunnen we op 1 dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen en in 1 stookseizoen het jaarverbruik van een stad als Amsterdam."

Aanmelden op website
Warmetruiendag is er om mensen te laten ervaren hoeveel invloed ze zelf hebben. Elke trui telt! En actie en elke publiciteit is daarbij meegenomen. Samen organiseren we "positieve besmettelijkheid, en 1 op de 5 gaat na deelname bewuster om met energie", aldus Nathalie van Loon.

Mensen, bedrijven en verenigingen die activiteiten willen organiseren op vrijdag 7 februari kunnen zich nog altijd aanmelden op de website www.warmetruiendag.nl en hun actie daar laten registreren. Meten is weten tenslotte en stimuleert ook weer anderen.

Meer berichten