Afbeelding

"Als je naar de plafonds kijkt, dan wordt je bang dat ze naar beneden vallen"

Algemeen

HEERENVEEN - Willianne Postmus uit Heerenveen vertrok een aantal jaren geleden naar Ghana voor haar opleiding. Ze werd verliefd op het land, keerde regelmatig terug en ontmoette haar vriend. Hij kwam met het idee om samen het Global Start Health Centre te (her)openen. Het vervallen gezondheidscentrum heeft een registratie nodig zodat ze de nodige basiszorg kunnen bieden binnen de omgeving, maar in deze staat krijgen ze zo'n registratie nooit. Daarom haalt Willianne vanuit Nederland geld op.

"In mijn derde studiejaar ben ik voor mijn minor van HBO-V een half jaar naar Ghana gegaan om in een ziekenhuis als verpleegkundige ervaring op te doen. Dat was in 2016 en hierna ben ik een aantal keer teruggegaan. In Ghana ontmoette ik mijn vriend die als laborant in het voorgaande gezondheidscentrum werkte. Begin 2019 heeft mijn vriend het gezondheidscentrum overgenomen en het Global Star Health Centre genoemd. Een centrum voor primaire zorg, je kunt het vergelijken met een huisarts, in het noorden van Accra, de hoofdstad van Ghana."

"De vorige eigenaar van het centrum had de plek laten verloederen. Het is af en toe opgeknapt, maar het verkeert nu in slechte staat. De verf laat van de muren los en het is er vies. Stof en vuil ligt echt overal. Als je naar de plafonds kijkt, dan wordt je bang dat ze naar beneden vallen. Er is op dit moment maar één toilet, maar de leidingen houden buiten het gebouw gewoon op en we hebben geen wateraansluiting. Daarom halen we het water uit een tank die elke week wordt bijgevuld."

"The Global Star Health Centre is een plek waar primaire zorg wordt gegeven aan jong en oud. Zo komt iedere maandag het consultatiebureau langs en hebben we een groep ouderen die onder controle staan voor diabetes of een hoge bloeddruk. Natuurlijk kom je hier ook andere dingen tegen. Zo komt Malaria veel voor en we hebben een lab om dit te testen. Voor de behandeling van Malaria of andere problemen moeten ze soms langer blijven. Hiervoor is er één afdeling ingericht, met drie bedden. We werken met primitieve hulpmiddelen, we hebben niet alles wat we in Nederland hebben. Maar het werkt!"

Registratie is hard nodig
"In Ghana hebben sommige mensen een zorgverzekering die een deel van de zorg vergoed. Maar je krijgt alleen een vergoeding als de kliniek een registratie heeft. Het voorgaande gezondheidscentrum bleek geen registratie te hebben. Dit is wat we willen veranderen zodat we goede primaire zorg kunnen leveren binnen de omgeving. Wij behandelen veel ouderen, maar je hoort dat zij nu naar andere centra gaan, hoewel die verder weg zijn. Logisch als de zorg daar vergoed wordt en hier niet, maar ze zouden niet zo ver moeten reizen voor primaire zorg."

"Voor die registratie moet Global Star Health Centre voldoen aan een aantal eisen. Om die te halen moet er flink verbouwd worden. Daarom haal ik geld op. Zelf investeer ik er natuurlijk ook in, maar ik kan niet alles doen. Ik vind het moeilijk om geld te vragen, maar het is echt nodig om de juiste zorg te kunnen bieden."

"Ik ben nu in Heerenveen, maar in augustus tot eind oktober 2019 was ik in Ghana. Vanuit Nederland probeer ik vooral het financiële plaatje rond te maken. Mijn vriend is in Accra en regelt vooral het papierwerk. Ik probeer hem daarmee te helpen en het frustreert mij soms dat het niet allemaal even snel gaat. Ik wil binnenkort wel weer naar Ghana, ondanks dat communicatie via WhatsApp goed verloopt, is het toch beter om daar te zijn."

Wilt u Willianne helpen? Dat kan via www.gofundme.com/f/support-global-star-health-centre-ghana

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 2 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 8 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 10 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 12 uur geleden
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00