vrijdag 13 december, 2019 22:22
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Foto: Tjerk Kunst/It Fryske Gea

Herfstwandeling door het eeuwenoude Rysterbosk

RIJS – Vlakbij Rijs ligt het Rysterbosk. Hier kun je heerlijk wandelen over de statige lanen, uitkijken over het IJsselmeer en een bezoek brengen aan het sprookjesachtige vredestempeltje. Tijdens de wandeling is er speciaal aandacht voor de veranderde de natuur in de herfst. Het bos heeft de meest prachtige kleuren en is het onderkomen voor vele dieren. Daarnaast kent het Rysterbosk een rijke historie. 

Als bomen konden praten…

… dan zou het in het Rysterbosk nooit meer stil zijn. In de 17de eeuw is dit bos aangelegd door een familie die niet voor het geluk geboren was. Het begon met een mislukte aanleg van een succesvolle tabaksplantage en vervolgens gaf de landheer zijn fortuin stukje bij beetje weg aan de arme mensen in de omgeving. Het bos werd zelfs enkele weken gebruikt voor de lancering van V2 raketten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een plek om herinneringen te maken

Ondanks de ongelukkige voorgeschiedenis van de oprichtersfamilie kent het Rysterbosk prachtige oude bomen (ook wel woudreuzen genoemd), die veel hebben meegemaakt. Grote dikke eiken en beuken die het bos een statig karakter geven en waarin vele bosbewoners zich terugtrekken.

Ga mee op pad met onze enthousiaste natuurgids en leer meer over de prachtige bosverschijnselen in de herfst, waarbij de paddenstoelen volop pronken! Oftewel, dat wordt genieten voor het hele gezin!

Goed om te weten is dat we onderweg een koffiestop doen bij het Murnserklif (de kosten hiervan zijn voor eigen rekening).

Opgeven en meer informatie

Excursie: Herfstwandeling door het eeuwenoude Rysterbosk

Datum: zaterdag 5 oktober van 09.30 – 11.30 uur

Locatie: Rijs (beginpunt wordt bekend gemaakt na aanmelding)

Kosten: deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-)

Opgave: uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via https://www.itfryskegea.nl/vierdeherfst/ of 0511-539618

Meer berichten