donderdag 4 juni, 2020 03:44
Logo rondomvandaag.nl/heerenveen
Désirée van Dijk-Attema.
Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen
Désirée van Dijk-Attema. Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Liefde in de lucht

Love is in the air. Dat is wat ik dacht toen ik een doffer en een duivin bij mij thuis op de dakrand knus tegen elkaar aan zag zitten. En waarom denk ik dan in het Engels: waarom niet liefde in de lucht?

We gebruiken al heel lang woorden die uit een andere taal komen, zoals het Engelse 'computer' en het Franse 'bureau'. Steeds vaker gebruiken we woorden en uitdrukkingen die van oorsprong niet Nederlands zijn. Ik merk dat vooral in mijn werk. Hebt u weleens een elevatorpitch moeten houden? Wat zou een mooi Nederlands woord kunnen zijn voor deze korte maar krachtige presentatie waarin je jezelf of je product in ongeveer zestig seconden presenteert? 

Ik merk dat die ontwikkeling steeds een stapje verder gaat. Van woorden die we al langer gebruiken naar kreten die langs waaien. Kent u de columns van Japke D. Bouma? Ze schrijft over het gebruik van taal en hoe te overleven op kantoor. Japke spreekt mensen aan op hun taalgebruik.

Maar het gaat niet alleen om Engelse woorden. Ook in het Nederlands staan we in onze kracht, zetten we punten op de horizon, geven we emoties een plekje en stellen we elkaar centraal. Maar zijn die woorden voor iedereen duidelijk en spreken we dezelfde taal?

Als we worden geboren, kunnen we nagenoeg niets. Communiceren gaat via gezichtsuitdrukkingen of geluid, maar nog niet via taal. Kinderen moeten taal leren om met anderen te kunnen communiceren. Taal geeft ons de mogelijkheid om met elkaar te spreken, te overleggen en contact te leggen.

Taal kan je ook als muziek in de oren klinken. Op een menukaart stond laatst een bitterbal fan gleone Janke. En dat is dan niet een bitterbal met draadjesvlees maar eentje met een vulling van hete bliksem, een stamppot met appels. Prachtige taal, toch?

Adem in, adem uit
Een diepe zucht
Adem in
Want er zit liefde in de lucht
Eventjes bevriezen
Even niet meer op de vlucht
En ik weet zeker dat het liefde is
Ze hoeft er niets voor terug.

Tekst gezongen door Kraantje Pappie. Ik geniet zo van de liefde in de lucht.

Met vriendelijke groet,

Désirée van Dijk-Attema
Directeur van Aldlânstate in Leeuwarden en Heerenhage in Heerenveen

Meer berichten
 
CustomHtml_3