Afbeelding
Ruben van Vliet

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw trekt ruim 76.000 bezoekers

Algemeen

FRIESLAND - Het Fries Museum heeft met Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in totaal 76.826 bezoekers getrokken. De tentoonstelling, die de prelude vormde van het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw, werd met een rapportcijfer van een 8,5 zeer hoog gewaardeerd door het publiek. Maar liefst 58.000 bezoekers kwamen speciaal voor de tentoonstelling naar Leeuwarden. Hiermee zorgde het museum voor een economische impuls voor de stad van 2,4 miljoen euro.

Vanaf 24 november 2018 was in het Fries Museum in Leeuwarden Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw te zien. Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia Uylenburgh vormden de rode draad in een tentoonstelling over het societyhuwelijk in de zeventiende eeuw. Meer dan 250 objecten lieten zien hoe lief en leed in die tijd werden gedeeld. Daarbij was aandacht voor alle aspecten van de liefde, van de eerste hofmakerij en overdadige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. In totaal waren er 23 werken van de Hollandse meester te zien waaronder het persoonlijke meesterwerk Saskia en profil in kostbaar kostuum. Rembrandt voltooide dit portret van Saskia kort na haar dood in 1642. Het Fries Museum haalde het schilderij speciaal voor de tentoonstelling voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland.

Persaandacht

De tentoonstelling ontving lovende recensies uit binnen- en buitenland. Trouw gaf 5 sterren, De Telegraaf vond het 'een ontroerende tentoonstelling' en de Engelse kwaliteitskrant The Guardian noemde Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw 'Unprecedented'. In totaal verschenen er meer dan 1511 artikelen over de tentoonstelling in Nederlandse kranten en tijdschriften met een mediawaarde van ongeveer 3,9 miljoen euro.

Economische waarde

Uit publieksonderzoek bleek dat 58.000 bezoekers speciaal voor de tentoonstelling naar Leeuwarden kwamen. Zij gaven in totaal zo'n €2,4 miljoen uit in de stad aan eten en drinken, winkelen en andere activiteiten. Van deze bezoekers bleef 12% gemiddeld 1,9 nacht slapen. Dit staat gelijk aan 13.000 hotelovernachtingen in de stad en regio.

Educatie

Meer dan 2500 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hebben de tentoonstelling bezocht binnen het speciaal ontwikkelde onderwijsprogramma. Zij namen deel aan rondleidingen en diverse workshops. Het museum organiseerde bovendien een uitgebreid activiteitenprogramma bij de tentoonstelling. In totaal namen daar 2356 mensen aan deel.

kassel

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw wordt gemaakt in samenwerking met Gemäldegalerie Alte Meister binnen het Museumslandschaft Hessen-Kassel. Van 12 april t/m 11 augustus 2019 is de tentoonstelling te zien in het Duitse Kassel onder de titel Kassel… verliebt in Saskia. Liebe und Ehe in Rembrandts Zeit.

Rembrandt en de gouden eeuw

In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in Museum De Lakenhal, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

Afbeelding
Afbeelding
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 41 minuten geleden
Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00