Afbeelding
Foto: Lieuwe Bosch

Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel

Sport

Een oordovend kabaal maakte zich meester van de Sneker volleybaltempel waar de dames van Friso Sneek na een waanzinnig duel middels de golden set zich plaatsten voor de finale. In een niet te evenaren knotsgek duel versloeg de thuisclub via 15-8 in de golden set Draisma Dynamo dat zich als een echte cupfighter presenteerde. 

Leeuwinnen

Na twee sets verlies en een 13-17 achterstand in de derde gaf bijna niemand van het Sneker publiek nog een cent voor de formatie van Erik Reitsma die ineens mentale veerkracht toonde en zich als echte leeuwinnen naar de overwinning in de extra set vochten. “Ik ken mijn ploeg. Er zit een ongelooflijke portie vechtlust in de meiden. Er hangt een aura van onoverwinnelijkheid boven het team”, zei hij trots.

Ovationele applaus

Heeft hier een ploeg de Champions League gewonnen vroeg menig omwonende zich verbaasd af gezien het de enorme feestvreugde in de Sneker Sporthal. Daar leek het wel op want het ovationele applaus voor Friso Sneek klaterde lange tijd nog na en de bijval was meer dan verdiend. De thuisploeg vocht zich uit schier onmogelijke positie terug en toonde een veerkracht waar menig psycholoog geen antwoord op zou hebben. Opperstalmeester Kees Poiesz hield het in ieder geval niet meer. De speaker verliet regelmatig zijn stekje bij de muziek en ijsbeerde tussen deze positie en de VIP- room. “”Wat is er aan de hand vandaag?, ”vroeg hij zich vertwijfeld af na twee sets en daarin was hij niet de enige. De verklaring was simpel: Friso Sneek werd aan alle kanten door Dynamo overklast dat wellicht de twee beste sets uit de competitie speelde.

Galavoorstelling

Friso Sneek was natuurlijk de torenhoge favoriet. Als landskampioen en triomfator in Apeldoorn kon er niet zo zoveel gebeuren om het karwei tegen Draisma Dynamo te klaren. Twee sets waren voldoende om de eindstrijd binnen te stappen, maar de gasten waren geenszins van plan om aan een galavoorstelling van Friso Sneek mee te werken. Sterker nog: Dynamo was de eerste twee sets heer en meester en won afgetekend beide sets met 16-25 en 17-25. 

Tactisch foefje

Het werd angstvallig stil in het thuishonk van de roodhemden die gesteund werden door een bomvolle arena. Het was allesbehalve goed wat de meiden aanvankelijk presteerden en dient gezegd te worden dat Dynamo voortreffelijk speelde. Was het bevangen door angst dat Friso Sneek niet in normale doen was of was het tactische foefje van de bezoekers om bij de toss voor de thuiskant te kiezen waardoor er een andere opstelling stond?” Het was niet de spanning, maar het spel van Dynamo, ”verklaarde Reitsma. 

Prijsschieten

Passend en met name serverend was het in de twee sets erg matig met daarin vijf en acht serveerfouten hetgeen en hoog percentage is. Daarbij het aanvallende geweld van Dynamo- vooral op positie vier en op de mid- was het prijsschieten voor de in zwart getooide ploeg uit Apeldoorn. Coach Erik Reitsma boorde zijn wissels aan, bracht Pleun van der Pijl en Rixt Scholten en gunde Anniek Siebring even een kleine time-out om haar vervolgens in set vier weer in te brengen. 


Foto - Lieuwe Bosch

Opleving

In set drie nam de ploeg van Harry van den Brink- nog altijd immens populair in de Waterpoortstad - een 13-17 voorsprong en leek het doek te vallen voor de ploeg van captain Nynke Oud en was een golden set in de maak. Een geweldige opleving aan Sneker zijde leverde setwinst op en in de vierde set waren beide teams strak aan elkaar gewaagd. Op 24-22 verkwanselde Sneek twee setpoints en moest een golden set – de eerste in de historie in de Nederlandse competitie- de beslissing brengen.

Hoge niveau

In deze set toonde Sneek aan waarom men niet voor niets bovenaan staat. Het spel was weer als vanouds en met name Rosa Entius en Britt Schreurs scoorden veel. Ook serverend wist Dynamo niet meer het hoge niveau aan te tikken zoals in de eerste twee sets en verloor uiteindelijk met 15-8.

Rug gerecht

Een gigantische opluchting aan Sneker zijde dat op het randje balanceerde maar in de derde set de rug rechtte en zich steeds meer vastbeet in de opponent. Voor Dynamo niets meer dan complimenten met een excellerende libero Kirsten Knip, maar uiteindelijk de winst voor Friso Sneek dat nu op zondag 28 april tegenover VV Utrecht staat. Een herhaling van vorig jaar waarin in vijf duels het kampioenschap beslist werd in Sneker voordeel. De wedstrijd wordt op zondag 28 april gespeeld maar het tijdstip is nog niet definitief vastgesteld. 


Foto - Lieuwe Bosch

MVP

Bij Friso Sneek werd Rosa Entius de MVP terwijl bij Dynamo Luna Strikwerda het presentje aangeboden werd door Unique Lights eigenaar Eelco Grondsma.

Bron: VC Sneek

Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00