Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.
Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Column Melissa: Wat zou jij doen, als jij in hun schoenen stond?

Column

“Wat vind jij er nou van?” Die vraag is mij de afgelopen weken misschien wel tientallen keren gesteld. Ze vragen natuurlijk naar mijn mening over de oorlog in Oekraïne, dat nu al twee weken actief wordt aangevallen door Rusland, het land waarin ik nog geen drie jaar geleden heb gewoond en gestudeerd. Voor mij dus een vraag met een dubbele lading en ik vind het dan ook niet makkelijk om een antwoord te formuleren.

Aan de ene kant is het antwoord heel simpel. Oorlog is verachtelijk. Een oorlog en alles wat daarmee te maken heeft is onacceptabel en nooit goed te praten. Ik verafschuw het feit dat ik ooit in een land heb gewoond wat nu een oorlog is gestart. Het idee dat ik, indirect door bijvoorbeeld boodschappen te doen, belasting heb betaald en dus geld in de zakken van de Russische overheid heb gestopt, vind ik vreselijk. Daarvoor schaam ik mij.

Aan de andere kant zie en hoor ik hoe de sancties die de rest van de wereld aan Rusland oplegt ook de jongeren raakt die ik in Moskou en elders heb leren kennen. Als de Russische overheid bijvoorbeeld niet meer bij hun geld op buitenlandse banken kan, dan kunnen ze beslag leggen op het spaargeld van hun burgers. Bedrijven als Apple, Ikea en Shell trekken zich terug uit hun land, waardoor ze niet meer gebruik kunnen maken van hun producten en diensten. Hun geld wordt steeds minder waard. 

En natuurlijk verhoudt dat zich niet met het leed wat de mensen van Oekraïne overkomt, dat snap ik ook wel. Maar opgroeien in een land dat oorlog voert, terwijl jij daar niet achter staat én amper toegang hebt tot objectieve berichtgeving, lijkt mij een hele ingewikkelde spagaat om als jong mens in te zitten. 

Rusland is een prachtig land. Ik heb een half jaar mogen genieten van de gastvrije en behulpzame bevolking, van de schitterende natuur en de indrukwekkende architectuur. Ik heb ervaren dat Russische jongeren trots zijn op hun land, maar ook dat ze kritisch zijn op de overheid en geïnteresseerd in de normen en waarden van het westen. Zij willen dit niet. Intuïtief weten ze dat de Russische overheid nooit Oekraïne had mogen binnenvallen en op sociale media spreken ze zich uit. Maar de straat op gaan en het risico lopen om gearresteerd te worden, om je baan kwijt te raken, om achter de tralies te belanden, om gewond te raken of zelfs gedood te worden door de politie, dat is niet niets. 

Hier in Friesland, in vogelvlucht zo’n 2000 kilometer verwijderd van Moskou, is het makkelijk praten. Dan kun je heel stoer zeggen dat jij wél de straat op zou gaan, ongeacht de consequenties. Maar wat zou jij écht doen, als jij in hun schoenen stond?

Afbeelding
Pakjes van en voor inwoners Stavoren via Pakketautomaat Zakelijk 21 minuten geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Steady Friso Sneek behaalt klinkende zege in sfeervolle Landstedehal (1-3) Sport 26 feb, 18:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Nieuw initiatief vakantietrainingen VC Sneek een bullseye Sport 26 feb, 18:00
Huurders die last hebben van ongewenst verhuurgedrag kunnen dit nu online melden.
Nu ook in Súdwest-Fryslân Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag Samenleving 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00