Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Wonen in Leeuwarden: wat zijn de mogelijkheden?

Wonen

LEEUWARDEN - “Vitale en veerkrachtige wijken en dorpen in de gemeente Leeuwarden en voor iedereen een (t)huis”, dat schrijft de Gemeente Leeuwarden op haar website als het gaat om volkshuisvesting in de hoofdstad van Friesland. Dat is nog een hele opgave, zo blijkt uit een onderzoek van de Gemeente in 2021. RondOm Vandaag zet de informatie even voor je op een rijtje.

Ook in Leeuwarden en omliggende dorpen zit een groot gedeelte van de woningmarkt op slot. Er staan bar weinig huizen te koop en bovendien zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen. Met name voor jongvolwassen is het lastig om een betaalbare zelfstandige woning te vinden. Dat zorgt er weer voor dat er in de huurwoningmarkt weinig doorstroming is.

Volkshuisvestingsvisie  

In 2021 heeft de Gemeente een volkshuisvestingsvisie opgesteld. In deze visie wordt de basis gelegd voor “meerjarenafspraken en de jaarlijkse prestatieafspraken tussen gemeente, corporaties en huurdersorganisaties.” De volkshuisvestingsvisie heeft als thema: ongedeelde stad en vitale dorpen. Daarin staat centraal dat iedereen mee kan doen en mee kan komen. Een ongedeelde stad staat voor een samenleving waarin het normaal is dat huishoudens die verschillen qua achtergrond, inkomen en interesses elkaar in het dagelijkse leven tegenkomen. 

In de volkshuisvestingsvisie staat centraal dat iedereen mee kan doen en mee kan komen.

Rol woningcorporaties

De rol van woningcorporaties is enorm belangrijk bij de verwezenlijking van deze visie. Zo schrijft de Gemeente: “Corporaties worden in staat gesteld hun aanbod van huurwoningen te vergroten. We willen met de provincie Fryslân en de andere gemeenten afspraken maken over het uitbreiden van het aanbod sociale huurwoningen in de andere stedelijke gebieden.” Grote woningcorporaties in Leeuwarden zijn bijvoorbeeld Elkien en WoonFriesland. 

Voldoende woningaanbod

Naast sociale huurwoningen, moeten er ook meer (betaalbare) woningen gebouwd worden in Leeuwarden en omgeving. Volgens minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting moeten er voor 2030 in Nederland 900.000 woningen bijgebouwd worden. De Gemeente Leeuwarden heeft aangeboden om 9.000 woningen te bouwen. De Gemeente heeft het aanbod gedaan om te bouwen in het Spoorzonegebied (met onder andere de nieuwe wijken Spoordok en Middelsee). 

Verduurzaming woning(en)

De Gemeente Leeuwarden stimuleert duurzaamheid. Het verduurzamen van je woning kan een flinke financiële investering zijn. De Gemeente helpt daarom met subsidies en financiering om deze investeringen mogelijk te maken. Zo kun je kijken of je in aanmerking komt voor zonnepanelen of bijvoorbeeld naar een gasloze woning toekunt. Via www.energieloketleeuwarden.nl kun je kijken of je in aanmerking komt voor deze opties.

Er moeten 900.000 woningen gebouwd worden in Nederland.
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 11 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 17 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00