Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Leeuwarden biedt minister van Wonen versnelling aan bij woningbouw

Samenleving

LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden wil de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening helpen 900.000 woningen te bouwen tot het jaar 2030. Binnen het Spoorzonegebied (onder meer Spoordok en Middelsee) liggen er voldoende kansen om binnen die periode meer woningen te bouwen dan er nu zijn voorzien.

Leeuwarden deed het bod bij het werkbezoek van minister Hugo de Jonge aan Leeuwarden op maandag.

“We hebben de minister laten zien hoe ambitieus wij zijn om de groeikansen van onze stad te benutten”, vertelt wethouder Hein de Haan (ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. “Binnen onze huidige uitbreidingsgebieden zien we nog veel ruimte om versneld extra woningen te bouwen”. Samen met het ministerie en de provincie wil Leeuwarden hierover afspraken maken.

Leeuwarden Oost

Minister De Jonge maakte met onder anderen burgemeester Sybrand Buma een fietstocht door Leeuwarden Oost, waar de gemeente en het ministerie samen met vijftig partners werken aan een betere leefbaarheid en aan brede welvaart.

“Het is fijn dat de minister vandaag een kijkje in Leeuwarden Oost is komen nemen”, zegt burgemeester Sybrand Buma. “Leeuwarden Oost is typisch Leeuwarden: oergezellig en met beide benen op de grond. Maar er zijn ook problemen die langdurig aandacht nodig hebben. Daarvoor hebben we ook het Rijk nodig.”

In wijkcentrum Bilgaard maakte de minister kennis met onder meer het Gezinslab en het Zakgeldproject. In de Mauritsschool hoorde hij van de plannen voor een rijke schooldag en in de Vlietzone leidde wijkbewoner Nico de Koning hem langs panden van huisjesmelkers en maakte hij kennis met het project Verduurzaming Leeuwarden Oost, waarbij 1610 particuliere woningen met steun van het Volkshuisvestingsfonds energiezuinig worden gemaakt.

Het programma Leeuwarden Oost wil in twintig jaar tijd de kloof met de rest van de stad dichten op het gebied van werken, wonen, leren en werken. Dat gebeurt met een vernieuwende en onorthodoxe manier van werken: door met partners samen te werken, door bestaande systemen te doorbreken en bestaande problemen versneld aan te pakken.

Leeuwarden Oost (Bilgaard, Vrijheidswijk, Camminghaburen, Heechterp-Schieringen en Oud Oost) is een van de zestien stedelijke gebieden in Nederland die vallen onder het nationaal programma Leefbaarheid en Veiligheid.

Spoordok

Het tweede deel van het bezoek was aan de toekomstige nieuwbouwlocatie Spoordok, waar de woningbouw centraal stond. Daarbij waren, naast burgemeester Sybrand Buma en wethouder Hein de Haan, ook gedeputeerde Klaas Fokkinga en vertegenwoordigers van corporaties, bouwbedrijven en projectontwikkelaars aanwezig.

Leeuwarden wil zijn woningbouw in de toekomst binnen het bestaande stedelijke gebied en de huidige uitbreidingsgebieden realiseren, bevestigde wethouder Hein de Haan (ruimtelijke ordening en volkshuisvesting). Om dat waar te kunnen maken, is het voor de gemeente belangrijk dat het Rijk een bijdrage uit de zogenoemde Woningbouwimpuls beschikbaar stelt. Leeuwarden wil graag dat het Spoorzonegebied (bestaande uit de toekomstige woonwijken Middelsee en Spoordok) van het Rijk de status krijgt van Grootschalige Woningbouwlocatie.

Die status is voor Leeuwarden van groot belang om aanspraak te kunnen maken op een bijdrage uit het Mobiliteitsfonds. Uit dit fonds komt de komende tien jaar € 7,5 miljard extra beschikbaar voor goede verbindingen van en naar de nieuwe woningen. De Grootschalige woningbouwlocaties krijgen voorrang bij aanvragen uit dit fonds.

Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 15 minuten geleden
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 2 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur gisteren
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00