Afbeelding
Foto: Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden heeft Volkshuisvestingsvisie 2021 bijna klaar

Politiek

Het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft de Volkshuisvestingsvisie 2021 op dinsdag 15 december vastgesteld en legt deze voor aan de gemeenteraad om het er binnenkort ook mee eens te zijn zodat het in werking kan gaan treden. De gemeente wil met het plan veerkrachtige wijken en dorpen in de gemeente bewerkstelligen.

Het is een visie waarmee de gemeente meer wil sturen op het sociale segment van de woningmarkt zodat er voor iedereen een goede en betaalbare woning te vinden is in een gevarieerde woonomgeving waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een omgeving waarin iedereen, ongeacht zijn inkomen, een (t)huis kan vinden en niet de portemonnee bepaalt waar je woont. Een ongedeelde samenleving noemt de gemeente dat.

Iedereen moet mee kunnen doen
De gemeente schrijft: “Dat levert fysieke opgaven op: verkleinen ruimtelijke verschillen in de stad, toegankelijk maken van de dorpen voor alle doelgroepen, elke wijk plek laten bieden voor een brede doelgroep en ook de allerlaagste inkomens keuzevrijheid bieden. En het levert een sociale opgave op: dat inwoners, overheden, maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders samenwerken en zich inzetten om alle mensen mee te laten doen aan de samenleving, zowel in de stad als in de dorpen.”

Wethouder Hein de Haan: “De afgelopen jaren zijn niet altijd eenvoudig geweest voor de volkshuisvestingssector: verhuurdersheffing en andere afdrachten, een groeiend aantal kwetsbare huurders en gemeenten zonder middelen voor stedelijke vernieuwing. Met deze volkshuisvestingsvisie slaan we de bladzijde nadrukkelijk om. We hebben behoefte aan nieuwe energie, we hebben een stevige koers en ik ben blij met het brede commitment om samen te bouwen aan die ongedeelde wijk en het vitale dorp.”

‘Ongedeelde stad en vitale dorpen’
Met deze volkshuisvestingsvisie geeft gemeente Leeuwarden aan hoe zij de ‘ongedeelde stad en vitale dorpen’ wil bereiken en wat dat betekent voor de verschillende onderwerpen binnen de volkshuisvesting: betaalbaar wonen; kwaliteit van het wonen; volhoudbaar wonen; voldoende aanbod; oud worden in de eigen woning; als wonen niet vanzelfsprekend is.

Volkshuisvesting betreft alle huurwoningen met een prijs tot € 737,14 en alle inkomensgroepen met een inkomen tot € 43.574,- vallen binnen de werkingssfeer van de volkshuisvestingsvisie. Het betreft daarmee huurwoningen in eigendom van de corporaties en van particuliere verhuurders. De volkshuisvestingsvisie omvat het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid conform artikel 42, eerste lid van de Woningwet en vormt daarmee de basis voor de jaarlijkse prestatieafspraken tussen gemeente, corporaties en huurdersorganisaties. 

Wethouder De Haan: “Tegen de huurders zeg ik: we gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat je betaalbaar kunt wonen, dat je meer keuzevrijheid krijgt en dat je zult zien dat je buurt gezonder en meer gevarieerd wordt. En dat je meedoet wanneer we plannen voor je buurt maken. Zodat je huis ook je thuis is.”

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00