Afbeelding

Gemeente maakt afspraken met woningcorporaties en huurdersorganisaties

Algemeen

LEEUWARDEN - Begin 2021 heeft de Leeuwarder gemeenteraad de Volkshuisvestingsvisie 2021 Leeuwarden: ongedeeld en vitaal! vastgesteld. De ambities en doelen uit deze visie zijn afgelopen periode uitgewerkt in meerjaren- en prestatieafspraken met het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Thuiscorporatie Elkien, en de huurdersorganisaties Nieuw Elan en De Bewonersraad. Het college van burgemeester en wethouders hebben de afspraken in hun vergadering van 14 december vastgesteld.

De meerjarenafspraken gaan uit van een brede invulling van het volkshuisvestingsbeleid. “Dit betekent dat afspraken verder gaan dan de klassieke driehoek van betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit”, legt wethouder Hein de Haan van Volkshuisvesting en Wonen uit. “We leggen nadrukkelijk de verbinding met thema’s als armoedebeleid, klimaatverandering, stedelijke vernieuwing, leefbaarheid en wonen en zorg. Dat is ook in lijn met de volkshuisvestingsvisie. We beseffen dat voor veel van de opgaven een integrale oplossing nodig is en dat daarvoor afstemming en samenwerking met een groot aantal andere partijen nodig is. Grote ambitie in het meerjarenprogramma is om tot 2026 ongeveer 1.000 betaalbare sociale huurwoningen te bouwen.”

Evalueren

De omstandigheden op de (sociale) woningmarkt zijn lastig te voorspellen. De keuzes van het nieuwe kabinet beïnvloeden de snelheid waarmee we in gemeente Leeuwarden resultaten kunnen boeken. Daarnaast zijn er ongekend hoge bouwprijzen onder andere door tekorten aan bouwmateriaal en -personeel. Vandaar dat de partijen hebben afgesproken om over twee jaar de voortgang grondig te evalueren.

Prestatieafspraken 2022

In de jaarlijkse prestatieafspraken worden de doelen uit de meerjarenafspraken uitgewerkt naar concrete acties en investeringen. De prestatieafspraken 2022 omvatten concrete acties op al de zes thema’s uit de meerjarenafspraken. Zo zetten de partijen extra in op het voorkomen en verhelpen van schulden. Met de inzet van de zogenoemde VoorzieningenWijzer helpen we huishoudens met besparen op de uitgaven. Ook worden er volgend jaar 75 huurwoningen gebouwd en maken de betrokken partijen afspraken om de productie verder te verhogen. Daarnaast participeren alle partijen in het programma Leeuwarden Oost. Het onderwerp wonen en zorg gaan we in 2022 uitwerken naar een concrete aanpak, waarbij nadrukkelijk ook de verbinding met zorgaanbieders wordt gezocht.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00