Tiny Hoekstra vorig seizoen.
Tiny Hoekstra vorig seizoen. Foto: Dijks Media / Marcel ter Bals

Friese voetbalsters spelen hoofdrol in Champions League wedstrijd

Sport

AMSTERDAM - Op woensdag 15 november speelde voor het eerst een Nederlandse club mee in een groepsfase van de Champions League voor vrouwen. Ajax, die vorig seizoen in de Eredivisie als winnaar uit de bus kwam, stunt verrassend tegen grootmacht Paris Saint-Germain, die de afgelopen vier jaar al drie keer de finale van het internationale toernooi speelde. Ze wonnen de wedstrijd in de Johan Cruyff Arena met 2-0 en in die winst waren de hoofdrollen weggelegd voor de twee Friese spelers in de basis van Ajax; Tiny Hoekstra en Sherida Spitse.

Van tevoren waren de verwachtingen voor deze historische wedstrijd gematigd. Ajax, met een jonge ploeg en weinig internationale ervaring, moest het opnemen tegen Paris Saint-Germain, een ervaren team met veel internationals (waaronder Oranje Leeuwin Jackie Groenen) die de afgelopen jaren steeds heel ver kwamen in de Champions League. Mede dankzij dit verwachtte machtsverschil begon Ajax voorzichtig aan de wedstrijd. Het team uit Parijs nam dan ook het voortouw en wist een aantal keer dichtbij een goal te komen. Toch lukte het hen niet om hun kansen af te maken. 

1-0 dankzij Tiny Hoekstra

Voor Ajax ontstond er gaandeweg ook ruimte. Rond de dertigste minuut brak de Amsterdamse aanval door en vond Romée Leuchter, één van de belangrijkste spelers voor Ajax, Nadine Noordam. Haar harde schot op het doel van PSG werd nog geblokt door Franse keepster Constance Picaud, maar de bal stuitte af en kwam voor de voeten terecht van Friese voetbalster Tiny Hoekstra. Vanuit een moeilijk hoek schoof ze de bal koelbloedig binnen en bracht daarmee de ajacieden op een 1-0 voorsprong

In het seizoen 2021/22 maakte Tiny Hoekstra de overstap van sc Heerenveen naar de Amsterdamse club om te voetballen op een hoger niveau. De 1-0 in de Champions League tegen PSG is voor de Friezin haar eerste goal in het rood-wit én het eerste goal dat een Nederlandse club maakt in de UEFA Women’s Champions League.

2-0 dankzij koelbloedige Sherida Spitse

Na de 1-0 bleven de Ajacieden jagen op een grotere voorsprong en kwam de 16-jarige Lily Yohannes heel dichtbij. Niet lang daarna ging de bal op de stip na een domme overtreding van PSG-verdedigster Clare Hunt op Ashleigh Weerden. Sherida Spitse, de meest ervaren speelster van het elftal van trainer Suzanne Bakker, schoot de penalty koelbloedig binnen. 2-0 voor Ajax. 

Tweede helft blijft doelpuntloos

Hoewel de tweede helft uiteindelijk doelpuntloos bleef, was het zeker niet saai. Zowel Ajax als PSG komen regelmatig dichtbij een doelpunt. Zowel Yohannes, Weerden en Tiny Hoekstra krijgen hun kansen en aan de andere kant veroorzaakt PSG-speelster Chawinga het meeste gevaar. De 2-1 leek rond de zeventigste minuut even onvermijdelijk. Jade Le Guilly haalde uit, maar keepster Regina van Eijk wist de bal met een krachtige redding net van de lijn te pakken. Net voor tijd scoorde Tiny Hoekstra nog bijna 3-0, maar ze kreeg de bal net niet binnen. 

Met een uiteindelijke stand van 2-0 mag Ajax zeer trots zijn. 

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Michel Tilma en Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, 2 maart 2024
Miniature People Leeuwarden route is HEROPEND! Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Tryaters indringende Fanfarepodcast nu te beluisteren Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00