Elias Ramos in actie met de bal.
Elias Ramos in actie met de bal. Foto: eigen beeld.

Elias (16) speelt in Nederlands rugbyteam U17

Sport

LEEUWARDEN - Zestienjarige Elias Ramos uit Leeuwarden is een talentvolle rugbyer en speelt zowel bij Rugby Club Groningen, de Rugby Academy NoordOost (het regionale talententeam) en Jong Oranje Onder 17. Nu al droomt hij van de top; rugbyen voor grote, internationale clubs en voor het nationale team. RondOm Leeuwarden spreekt met hem over rugby, het spelen bij talententeams en de toekomst van de sport.

Elias speelt nu zo’n zeven jaar rugby. Hij woonde een tijd in Engeland, een land waar rugby enorm populair is, en kwam op school in aanraking met de sport: “ Ik heb meerdere sporten geprobeerd, maar rugby paste gelijk met mij. Het leukste vind ik om hard met de bal te rennen en te tackelen.” Al in Engeland valt de rugbyer op en wordt hij bijna geselecteerd voor een regionaal talententeam. Drie jaar geleden besluiten zijn ouders om terug naar Nederland te verhuizen. Elias gaat door met rugby en sluit zich aan bij Leeuwarder Rugbyclub Greate Pier. Dit jaar is hij overgestapt naar Rugby Club Groningen, waar hij zich verder wil ontwikkelen.  

Al in Leeuwarden bewijst Elias zijn talent. Al snel wordt hij opgepikt door een scout van de Rugby Academy NoordOost: “De Rugby Academy is een plek waar je heen gaat om beter te worden. Je ontwikkelt je spelinzicht en leert verschillende manieren aan om te verdedigen of aan te vallen.” Sinds vorig jaar is Elias speler bij de Rugby Academy en traint elke ochtend, behalve op woensdag, met dit team in Heerenveen. Spelers van de Academy hebben een beloftestatus van NOC*NSF, waardoor zij makkelijker topsport kunnen combineren met school. Daarnaast nemen ze het regelmatig op tegen teams uit andere regio’s. 

Tijdens één van die wedstrijden valt Elias op bij een assistent-bondscoach van het nationale talententeam. Hij wordt uitgenodigd om vier keer mee te trainen met de bestaande selectie en één wedstrijd te spelen: “Dat was wel spannend, maar ik had wel het gevoel dat ik een kans maakte.” Ondanks dat hij jonger is, wordt Elias toch geselecteerd. Sindsdien traint hij één keer in de twee weken in Amsterdam met de jongens van Jong Oranje Onder 17.

Elias speelt op verschillende back-posities, bij Groningen speelt hij bijvoorbeeld tweede centre of fullback, bij Jong Oranje staat hij wing. Het allerliefste staat hij fullback: “Dan ben je de laatste man op het veld, waardoor je het meeste overzicht hebt en vaak het team moet aansturen. Het is een rustige positie, maar je bent ook het laatste redmiddel om een kick op te vangen of iemand te tackelen die door de verdediging is gebroken.”

Elke ochtend bij de Academy, één keer trainen en een wedstrijd bij Rugby Club Groningen en één keer in de twee weken naar Amsterdam voor Jong Oranje, dat is niet niets voor een jongen van zestien: “Het is wel wat druk, maar ik heb nog genoeg tijd voor school en mijn vrienden.” Elias’ droom is om als prof voor een buitenlandse club te spelen, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika: “In Nederland is rugby lang nog niet zo populair. Landen als Engeland, Frankrijk, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland zijn al veel verder ontwikkeld.” 

Elias hoopt dat zijn sport ook in Nederland populairder gaat worden: “Nu is rugby nog klein. Daardoor wordt er ook minder in geïnvesteerd. Nu moeten we nog veel dingen zelf betalen, bijvoorbeeld reiskosten of de kosten voor een trainingsweek.” Dat is ook de reden waarom Jong Oranje nu een inzamelingsactie (www.bit.ly/HelpElias) houdt om naar het EK te kunnen gaan: “Met het sponsorgeld kunnen we onze training bekostigen, waardoor we nog beter worden.”

Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 18 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12