Afbeelding

Dit is er te doen in Friesland in januari 2023

Evenement

FRIESLAND - Friesland is een prachtige provincie met wonderschone natuur, rustige dorpjes en bruisende steden. Er is genoeg zelf te ontdekken, maar er wordt ook veel georganiseerd. Dit is er te doen in januari 2023. 

Activiteiten met de natuur

7 januari: Winterwandeling langs damherten vlakbij Katlijk
Zin in een mooie tocht door een oud bosrijk cultuurlandschap? In Ketliker Skar, vlakbij Heerenveen, organiseert It Fryske Gea een winterwandeling! Een grote kans dat je de damherten tegenkomt die grazen in dit gebied. Over de statige lanen en mooie bospaden neemt de natuurgids je mee het gebied in. Onderweg krijg je informatie over de historie van het gebied en het ontstaan in de laatste ijstijd via de adelijke familie Bieruma-Oosting. Maar ook vertelt de gids van It Fryske Gea je over de bewoners van het Ketliker Skar, zoals de das, damherten, maar ook goudhaantjes en spechten. Het Ketliker Skar een prachtig cultuurbos, waarin de sporen van de vroegere houtproductie nog terug zijn te vinden in de lange rechte lanen. Kortom zeker een bezoekje waard!

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht. Klik hier om je in te schrijven.

FILM: De acht bergen
‘De acht bergen’ vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een stadsjongen en een bergjongen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Terwijl de tijd verstrijkt blijft Bruno trouw aan zijn berg, maar Pietro trekt de wereld rond. Deze ontroerende film gaat over een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood, tegen de achtergrond van de ongerepte natuur van de Italiaanse Alpen. ‘De acht bergen’ is gemaakt naar de gelijknamige bestseller van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti.

De acht bergen zie je op diverse data in Slieker. Klik hier voor de speeldata en tickets.

Expositie ‘Leven met een verdwenen zee’
Van 22 juli 2022 tot en met 8 januari 2023 is in bezoekerscentrum Mar en Klif, het bezoekerscentrum van het  Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, de expositie ‘Leven met een verdwenen zee’ te bekijken. De expositie laat het leven langs de Gaasterlandse Zuiderzeekust zien, vroeger en nu. Het hart van de  tentoonstelling zijn 5 portretten van hedendaagse bewoners in foto en video, die in opdracht van Orkater en De Lawei zijn gemaakt. Kitesurfer Lianne Pit en de laatste visser van Laaxum, Jan de Vries, vertellen over hun werk. Boswachter Sander Veenstra van Natuurmonumenten informeert de bezoeker over het Oudemirdumerklif. Melkveehouder Lucas Westra uit Oudemirdum vertelt over zijn vak, evenals biodynamische boerin Welmoed Deinum uit Sondel. De fotoportretten zijn gemaakt door Kees Muizelaar uit Balk en de videoportretten door Artisan Creatives.  De serie portretten wordt aangevuld met hedendaagse landschapsfoto’s van Jan Tijsma.

‘Leven met een verdwenen zee’ is tot en met 8 januari te zien in Bezoekerscentrum Mar & Klif. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten in Friesland voor kinderen

Museum ‘t Fiskerhúske
Museum ’t Fiskershúske in Moddergat is in de kerstvakantie van 24 december t/m zaterdag 7 januari open voor bezoek (m.u.v. 25 december, 31 december en 1 januari). Het museum komt even uit de winterslaap en ontvangt bezoekers graag in de gezellige decembersferen. In deze twee weken worden er verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het museum geeft een kijkje in de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur van de Waddenzeekust. Tijdens de kerstvakantie vertellen we in het bijzonder over vier kerst- en winterverhalen uit het dorp. Toeval of niet, op kerstavond zijn er in de geschiedenis verschillende strandingen van schepen geweest tussen Ameland en Schiermonnikoog. De kustbewoners van Wierum en Moddergat hebben zich in de jaren dan ook vaak ingezet om opvarenden te redden uit hun benaderde situaties.

Het is aangeraden kaarten voor uw bezoek te reserveren. Klik hier voor meer informatie.

Het Kinderpopconcert (3+)
Wel eens een peuter – wild zwaaiend met zijn fopspeen - zien stagediven?! Of een driejarige onbevreesd zien crowdsurfen? Het kan zomaar gebeuren tijdens het Kinderpopconcert van Jelle Amersfoort en zijn geweldige liveband! Alles mag: meezingen, mee zwaaien, meedansen of gewoon lekker luisteren; net als bij een écht popconcert. Tijdens je allereerste popconcert hoor je de leukste en bekendste kinderliedjes als ‘Hokie-Pokie’ en ‘Tsjoe Tsjoe Wah’ in een stoer popjasje, en maak je kennis met nieuwe liedjes die je binnen no-time kunt meezingen! Hét Kinderpopconcert is een swingende middag met stoere gitaarsolo’s, een vette lichtshow, springende ouders en dansende kleuters. Je allereerste popconcert is meteen je allerleukste!

Het Kinderpopconcert vindt plaats op zaterdag 7 januari in Theater Sneek. Klik hier voor tickets en informatie.

Hinke leest voor in Houtstad IJlst
Vrijwilliger Hinke gaat voorlezen op zaterdagmiddag 14 januari. Van 14:00-15:00 voor kinderen van 4-7 jaar en van 15:15-16:15 voor kinderen van 8-12. Neem je familie mee want voor hen staat er een gids klaar die een rondleiding geeft door het museum. Dit is inclusief koffie, thee of choco met een koek. Op vertoon van een volwassene hebben de kids vrij entree.

Je kunt je opgeven via: info@houtstad-ijlst.nl..

Lekker sport(ief)

Winterwandeling in Bantega
Twee mooie wandelroutes in en rondom het prachtige dorp Bantega. Men kan kiezen om de route van ongeveer 12 km wandelen of de route van circa 20 km te wandelen. Kosten zijn €8 per persoon, dit is inclusief een kom snert en een warm chocolademelk ergens onderweg.

Deze wandeling is op 7 januari en wordt georganiseerd door Oranjevereniging Bantega. Opgeven kan bij de start. 

Marathon Cup in Thialf
In Thialf vindt de 9e Marathon Cup plaats op zaterdag 7 januari. De mannen en vrouwen van de lange adem strijden tijdens de Marathon Cupwedstrijden om de dagwinst en om punten voor het algemeen klassement. De winnaar van het klassement wint uiteindelijk dé Marathon Cup. Dit jaar zijn er 13 Marathon Cupwedstrijden.

De Marathon Cup is op 7 januari in Thialf. Klik hier voor tickets en meer informatie.

NijJiers Kuiertocht
Op zondag 8 januari 2023 is het weer tijd voor de NijJiers Kuiertocht met dit jaar weer een prachtige nieuwe route rondom de dorpen Gersloot, Tjalleberd, Luinjeberd en Terband. Starten kan tussen 11.00 en 14.00 uur bij Café de Streek aan de Aengwirderweg 240 in Tjalleberd. Je kunt kiezen voor een route van 5 of 10 kilometer en onderweg is er weer het nodige vermaak! Deelname € 5,- voor volwassenen op vertoon van een startkaart, verkrijgbaar bij de start. Deelname tot 12 jaar gratis. Een vrijwillige bijdrage ernaast stelt de organisatie zeer op prijs. GFTO gebruikt uw bijdrage voor de organisatie van jaarlijkse activiteiten. Afterparty in café de Streek met live muziek van de band Linge rand Boots.

De NijJiers Kuiertocht is op zondag 8 januari en begint bij Café de Streek in Tjalleberd.

Thijs Zonneveld: op bezoek bij wielerliefhebbers in Sneek
Op uitnodiging van toerfietsvereniging RTC Rally komt Thijs Zonneveld naar Sneek. Thijs is nieuwsgierig heeft een duidelijke mening over het wielrennen en fietsen in het algemeen. Hij heeft regelmatig discussies in het drukke verkeer in Amsterdam. Nu het ook steeds drukker wordt op de fietspaden in Friesland, vraagt hij zich af hoe we samen kunnen genieten van die mooie sport fietsen. Daarnaast heeft Thijs vast ook nog nog wel wat verhalen over profwielrenners die ook moeten trainen en daarvoor veel op fietspaden en wegen in Nederland te vinden zijn. Hoe kunnen zij zo hard trainen en toch nog genieten van het fietsen? Thijs zijn columns in AD.nl zijn altijd zeer scherp, zijn boeken, zoals ‘Mijn gevecht’ met Thomas Dekker zijn openbarend en zijn analyses bij o.a. de avondetappe zijn altijd to-the-point. Deze avond wordt georganiseerd door RTC Rally, maar uiteraard zijn ook niet-RTC-leden van harte welkom.

Thijs Zonneveld is te zien in de Tüöttenzaal van Theater Sneek. Klik hier voor meer informatie.

Muziek in Friesland

Sono in Neushoorn Leeuwarden

Debuutje! 19 januari staat Drachtster band Sono in ons Neushoorn Café. Wat Sono uniek maakt is dat er naast livemuziek ook live kunst gemaakt wordt op het podium. De creatie van dit kunstwerk haalt inspiratie vanuit het gevoel en emotie die verwikkeld is in muziek. Sono is al een jaar bezig met muziek maken en heeft al ervaring voor groot publiek mogen opdoen tijdens Noarderwyn Live en bij het Uit in Huis Festival. Op muzikaal vlak kan je voornamelijk pop-rock van de band verwachten. Popmuziek vervaardigd in een krokant jasje van rockmuziek, zoals ze zelf zeggen. Sono is een band met een eigen twist en is klaar om je te verrassen!

Sono speelt op donderdag 19 januari vanaf 19.30 uur in Neushoorn. Klik hier voor meer informatie en tickets. 

Nieuwjaarsconcert FSO met de Mnnnzngvrngng
Het Fries Symfonie Orkest speelt haar Nieuwjaarsconcert samen met de Mnnnzngvrngng uit Beetsterzwaag. Er worden orkestwerken van Reinecke, Mendelssohn, Ponchielli en Strauss uitgevoerd. Daarnaast worden er een viertal liederen gezongen, gearrangeerd door de dirigent van het FSO, Gerhart Drijvers. Dit Nieuwjaarsconcert is een samenwerking met de Mnnnzngvrngng (Mannenzangvereniging) uit Beetsterzwaag. Veertien mannen met verschillende stemmen zingen wekelijks o.l.v. Liesbeth van Dongen en hebben net als de leden van het FSO veel plezier in het samen bezig zijn met muziek. Met veel plezier werken deze amateurmusici samen aan dit Nieuwjaarsconcert.

Dit nieuwjaarsconcert is op zondag 22 januari in de Ontmoetingskerk in Beesterzwaag. Klik hier voor meer informatie en tickets. 

Return of the nineties
Kicken! Op zaterdag 28 januari stap je in Iduna (Drachten) in de teletijdmachine van Professor Barabas en gaan ze een paar decennia terug in de tijd om onze schoenzolen aan gort te dansen. Tijdens Return of the 90s met Alice DJ, Nakatomi, Duno, The 90’s are Back DJ Team en Asino. Dus maak je klaar en trek je blitste kleren aan want het wordt supersonisch.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 15 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00