Floris Smand en Milan Smit samen in de line-up, twee spelers uit eigen jeugdopleiding.
Floris Smand en Milan Smit samen in de line-up, twee spelers uit eigen jeugdopleiding. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

De jeugdopleiding van SC Cambuurblijft zich ontwikkelen

Sport

LEEUWARDEN - Nu twee jongens van de eigen opleiding, Floris Smand en Milan Smit, met enige regelmaat binnen de lijnen te vinden zijn van het eerste van SC Cambuur, is het moeilijk te geloven dat de Leeuwarder club pas sinds 2015 haar eigen jeugd weer opleidt. Toch is niets minder waar. De jeugdopleiding van de Leeuwarder voetbalclub heeft zich de afgelopen seizoenen flink ontwikkeld en profileert zich inmiddels als een serieuze opleiding die de spelers van de toekomst klaarstoomt voor het profvoetballerschap.

Tot 2015 deelde SC Cambuur haar jeugdopleiding met onze ‘groene’ Oosterburen, maar wanneer het Cambuur sportief én financieel steeds beter afgaat besluiten zij de jeugdopleiding weer zelfstandig op te zetten. Een nadeel; de nieuwe jeugdteams moeten vanaf nul beginnen en zich eerst bewijzen in amateurdivisies, voor zij het tegen de talenten van andere profclubs mogen opnemen. 

Fedrik Houtstra is Hoofd Opleiding bij SC Cambuur en is al sinds het begin van de zelfstandige jeugdopleiding van SC Cambuur in 2015 betrokken. Als iemand weet hoe de jeugdopleiding van Cambuur zich heeft ontwikkeld in de laatste jaren, dan is hij het wel: “We hebben de afgelopen seizoenen enorme stappen gezet. De jongere teams ontwikkelen zich al een aantal seizoenen op het niveau dat we graag willen zien en ook de bovenbouw teams, bijvoorbeeld O18 en O21, maken stappen. Ze acteren nu in Divisie 3 en hebben kans om tijdens de winterstop te promoveren naar Divisie 2. Dan spelen ze mee met de beste zestien teams van Nederland (een Divisie bestaat uit acht clubs).” Doordat bovenbouw jeugdteams meespelen op de hoogste niveaus in Nederland, worden ze beter voorbereid op het niveau dat het eerste team van SC Cambuur speelt, de Eredivisie.

Blijven ontwikkelen

SC Cambuur plukt nu al de eerste vruchten van haar eigen jeugdopleiding en daar is Houtstra trots op: “Een mooie prestatie van onze opleiding is dat twee van ‘onze’ jongens, Floris Smand en Milan Smit, nu regelmatig uitkomen voor het vlaggenschip van Cambuur. Ze trainen volledig met hen mee en hebben een contract. Ook het feit dat de jeugdteams nu op het gewenste niveau (gaan) spelen bewijst dat we goed bezig zijn.”

Alleen stilzitten om te kijken naar hun eigen succes, dat is niets voor de jeugdopleiding van Cambuur. Ze blijven zich in razend tempo door ontwikkelen. Vorig seizoen grepen ze nog de kans om zich door de KNVB te laten analyseren: “Bij de KNVB konden we een ‘review’ aanvragen voor onze jeugdopleiding. Zij hebben, in samenwerking met een sportconsultancy bureau en twee externe experts, onze opleiding volledig doorgelicht. Deze review gaf ons gericht antwoord op de vraag; hoe kunnen we onze spelers nog beter helpen zodat zij later de stap kunnen zetten richting de Eredivisie?”

Uit de review van de KNVB kwamen een aantal pijlers waarmee SC Cambuur aan de slag is gegaan. Eentje daarvan was dat er harder én zwaarder getraind kon worden. Houtstra: “We hebben een aantal wijzigingen gedaan in ons basisprogramma, waardoor er meer getraind kan worden. Dat betekent niet alleen dat de spelers nu veel meer uren op het veld trainen. Er is ook veel meer tijd voor alles wat daar omheen moet gebeuren. We gebruiken nu veel meer video-analyse in onze training en er is meer tijd en focus op krachttraining. Daarnaast hebben we nieuwe, duidelijke afspraken gemaakt met de scholen. Doordat we meer tijd hebben, kunnen we ook onze relatie met hen versterken. We hebben meer contact met hen en we kunnen pro-actief, samen met de school, het kind ontwikkelen. Binnenkort presenteren de middelbare school spelers hun voetbal- en school ontwikkeling bijvoorbeeld aan de trainer als onderdeel van hun reguliere ontwikkelgesprek, maar zit de mentor of topsportcoördinator van school daar ook bij.” De spelers en hun ouders vinden deze manier van werken ook prettig: “Ze ervaren dat er meer ruimte en tijd is om zich te ontwikkelen.”


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks 

Regionaal betrokken

Niet alleen de spelers maar ook trainers en andere betrokken personen hebben meer tijd gekregen om te investeren in de jeugd. Niet alleen de talenten van Cambuur hebben daar baat bij. Cambuur vindt het belangrijk dat alle jeugdspelers in de regio een graantje kunnen meepikken van het succes van de Leeuwarder voetbalclub en haar jeugd: “Dat past bij SC Cambuur. Cambuur is een echte volksclub met een sterke binding met de regio. We doen graag iets terug, ook als jeugdopleiding.”

Al een aantal seizoenen helpt SC Cambuur omliggende amateurclubs met hun eigen jeugdopleiding. Zo konden Onder 9 teams op uitnodiging één keer meetrainen met de Voetbalschool van Cambuur: “Trainers en coaches waren dan ook welkom. Voor de jonge spelers was het machtig mooi om een keer te trainen met een echte profclub, maar ook de trainers kregen de kans om zich te ontwikkelen.” 

Zowel de clubs in de buurt als Cambuur ervaren die samenwerking als waardevol. Daarom is besloten om dit jaar die samenwerking uit te breiden: “We zijn nu intensiever bezig om amateurtrainers, vooral van de pupillen, te begeleiden en op te leiden. Diverse trainers uit de stad worden nu begeleid door een hoofdtrainer van ons, die als een soort docent begeleiding biedt. Dit wordt heel goed ontvangen en we hopen na de winterstop dit project alweer uit te breiden naar meer clubs in de regio.”

Blijven dromen

Hoewel het budget van de jeugdopleiding van Cambuur nog steeds klein is in vergelijking met die van omliggende clubs, blijkt dat ook in Leeuwarden steeds meer middelen vrijkomen voor de opleiding van de jonge spelers. Daaruit blijkt een vertrouwen van het bestuur van de club richting Fedrik en zijn collega’s. De afgelopen jaren is gebleken dat ze een serieuze opleiding hebben opgezet die bouwt aan de toekomst: “De droom is natuurlijk om nog meer eigen jeugd te laten doorstromen naar de eerste selectie. Daarnaast willen we bekend komen te staan als een opleiding waar je zeker terecht kan als je prof wil worden, maar waar je ook jezelf als persoon kan ontwikkelen. We weten dat niet elke voetballer prof kan worden. Daarom vinden we het belangrijk dat de spelers bij ons vaardigheden aanleren die je niet alleen op het voetbalveld kan gebruiken, maar ook in ‘het echte leven’. We willen een opleiding zijn waar spelers zich veilig en verantwoord kunnen ontwikkelen, en waar plezier centraal blijft staan.

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 2 minuten geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt gisteren
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00