Afbeelding

Iryoku fortuinlijk in Vlaanderen

Sport

OUD-TUNRHOUT - Arrabella Roorda uit Leeuwarden is zaterdag 26 november eerste geworden op het onderdeel kata (loopvormen) bij een internationaal karatetoernooi in Oud-Turnhout. De 24-jarige leerling van Iryoku (Leeuwarden/Stiens) kwam uit in een groep met gele banders ouder dan 16 jaar en versloeg in de finale clubgenoot Zofia Pool (16) uit Hallum. Finn Utzon (15) uit Rinsumageest pakte in een andere categorie de derde plaats.

Er werd in Vlaanderen gestreden volgens het afvalsysteem; twee karateka’s lopen ieder een kata, waarna de jury de beste uitvoerder door laat gaan. Roorda en Pool bereikten de finale door driemaal overtuigend te winnen. In de Iryoku-eindstrijd liet Roorda een iets betere uitvoering van de eerste Pinan-kata zien en pakte zo het goud. Utzon moest het bij de gele banders tot 16 jaar opnemen tegen onder meer tweelingbroer Jens en Nynke Anna Zijlman (15) uit Britsum. Hij wist als enige van team Iryoku in deze groep de halve finale te bereiken om uiteindelijk de strijd voor het brons te winnen met de vijfde Pinan-kata.

Voor de jonge talenten Dennis Germeraad (11) uit Hallum en Abby Baranyizigiye (13) uit Leeuwarden zat het toernooi er vroegtijdig op. Dat gold ook voor de ervaren Marije Sijtsma (42) uit Reduzum en Cheyenne Dokter (22) uit Leeuwarden. Sijtsma, met bruine band, verloor met haar Yantsu-kata in de eerste ronde. Dokter (zwarte band, tweede dan) wachtte een fikse uitdaging in een groep met de internationale top. De hoogste categorie kende als enige een poulesysteem, waarbij de deelnemers meerdere kata’s moesten lopen. Dokter kwam vier keer in actie. Ondanks goede uitvoeringen van de kata’s Yantsu, Tsuki No, Saiha en Seipai kwam ze net tekort op de concurrentie.

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 18 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 21 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12