Team Iryoku op de Ommelander Cup (v.l.n.r.): Erwin Krot (coach), Marit van der Woude, Wout Stielstra, Thirza Huitema, Sven de Kwaadsteniet, Finn Utzon, Ruben van der Woude, Jesse Swart (coach) en Ferdi Breedenbach.
Team Iryoku op de Ommelander Cup (v.l.n.r.): Erwin Krot (coach), Marit van der Woude, Wout Stielstra, Thirza Huitema, Sven de Kwaadsteniet, Finn Utzon, Ruben van der Woude, Jesse Swart (coach) en Ferdi Breedenbach. Steven Huitema

Jong talent Iryoku in de prijzen bij Ommelander Cup

Sport

LEEUWARDEN/STIENS - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft zaterdag 15 februari zeven prijzen gewonnen bij de Ommelander Cup in Appingedam. Aan het beginnerstoernooi deden meer dan honderd jonge talenten uit heel Nederland mee. Iryoku pakte vier eerste plaatsen. Marit van der Woude (11) uit Marrum was de beste op het onderdeel kata (loopvormen). Wout Stielstra (7), Ferdi Breedenbach (10) en Thirza Huitema (8), alle drie uit Stiens, veroverden goud bij kumite (gevecht met tegenstander).

KataBij het katatoernooi, dat 's ochtends plaatsvond, werden de deelnemers ingedeeld naar leeftijd. Marit van der Woude kwam uit bij de 11-jarigen. Een fraaie uitvoering van de Taikyoku Sono Ichi-kata leverde haar een finaleplek op. In de eindstrijd liep Van der Woude een foutloze Taikyoku Sono Ni-kata, waarmee ze de drie andere finalisten overtuigend achter zich liet. Haar broer Ruben (14, oranje band) deed mee in de poule 12-15 jaar, maar haalde net niet de finale.

Thirza Huitema (oranje band) gooide hoge ogen in de groep 6-8 jaar. Zij ging net als clubgenote Van der Woude door naar de finale dankzij een keurige Taikyoku Sono Ichi-kata. In de tweede akte liep Huitema de kata opnieuw. Doordat een tegenstander enkele tienden van een punt meer kreeg van de jury werd het uiteindelijk zilver. Finn Utzon (13) uit Rinsumageest was de vierde troef van Iryoku bij kata. De blauwe bander zette in de meer ervaren groep 10-17 jaar hoog in met de kata Pinan Sono Ichi. Door een kleine technische fout miste hij op een haar na een finaleplaats.

Kumite
's Middags traden zes Iryoku-pupillen aan op de mat voor het onderdeel kumite. Wout Stielstra was met 7 jaar de jonge van het stel. Hij zorgde meteen voor een goede stemming binnen het team door in zijn poule drie tegenstanders in rap tempo te verslaan met een mawashi geri (cirkelschop) tegen de helm van de tegenstander. Zijn slotpartij duurde slechts twintig seconden. Ferdi Breedenbach (10) beslechtte op gelijke wijze de twee partijen in zijn poule. Het derde duel eindigde in een gelijkspel, wat Breedenbach het goud opleverde. Thirza Huitema pakte na het kata-zilver nu het goud. Ook zij slaagde erin een wedstrijd te winnen door vliegensvlug te scoren met een hoge mawasahi geri. Ruben van der Woude herpakte zich na het missen van de kata-finale met een tweede plek. Voor Sven de Kwaadsteniet (11) uit Stiens was er brons.

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald 'de weg van de uiterste waarheid'. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.

Karatevereniging Iryoku l Bonifatiusplein 2 l 8911 JT Leeuwarden 

karateleeuwarden.nl  
facebook.com/iryoku.karate  
instagram.com/karate_leeuwarden

Marit van der Woude op het onderdeel kata.
Thirza Huitema op het onderdeel kata.
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 1 uur geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 15 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00