Voorste rij (vlnr): William Baranyizigiye (assistent-coach), Cheyenne Dokter (coach), Gilbert Cleveringa (oprichter en hoofddocent Iryoku, scheidsrechter op NK in Arnhem), Zofia Pool en Egbert Jan Pool (coach). Achterste rij (vlnr): Nynke Anna Zijlman, Brigitte Breur, Quentin Postema en Wout Stielstra.
Voorste rij (vlnr): William Baranyizigiye (assistent-coach), Cheyenne Dokter (coach), Gilbert Cleveringa (oprichter en hoofddocent Iryoku, scheidsrechter op NK in Arnhem), Zofia Pool en Egbert Jan Pool (coach). Achterste rij (vlnr): Nynke Anna Zijlman, Brigitte Breur, Quentin Postema en Wout Stielstra. Foto: Karatevereniging Iryoku

Vijf podiumplaatsen voor Iryoku op NK karate in Arnhem

Sport

LEEUWARDEN - Vijf jeugdleden van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens die zondag 22 mei meededen aan het Nederlands kampioenschap Kyokushin Karate in Arnhem hebben allemaal een prijs gewonnen. De talentvolle karateka’s kwamen uit op het onderdeel full-contact kumite (gevecht met tegenstander), waarbij in poules op basis van leeftijd en gewicht werd gestreden. Zofia Pool uit Hallum, Brigitte Breur uit Leeuwarden en Quentin Postema uit Leeuwarden werden tweede. Nynke Anna Zijlman uit Britsum en Wout Stielstra uit Stiens eindigden op de derde plek.

De 16-jarige Zofia Pool wist haar eerste partij te winnen, maar het was een spannende strijd. Net als haar tegenstander lukte het de blauwe bander niet om een waza-ari (half punt) of ippon (vol punt) te scoren. De uiteindelijke scheidsrechterlijke beslissing was desalniettemin overduidelijk. Door problemen met de luchtwegen moest Pool in haar gevecht voor de titel voortijdig opgeven. 

Brigitte Breur (15), eveneens met de blauwe band, trok fel van leer in haar openingsmatch. Zij belaagde haar tegenstander met cirkelschoppen naar het bovenbeen (lowkicks) en pakte overtuigend de winst. De tweede partij ging verloren, maar Breur nam revanche in het derde en laatste duel. Na een goedgeplaatste cirkelschop naar het hoofd (mawashi geri) volgde weer een serie lowkicks, die haar in de eerste partij ook succes hadden gebracht.

Voor oranje bander Quentin Postema (12) stond in Arnhem één tegenstander op de mat te wachten, maar wel een met een groene band en meer ervaring. Postema moest zijn meerdere erkennen in deze ongelijke strijd, die hij onbevreesd aanging. Ook Wout Stielstra (10) wachtte in de Gelderse hoofdstad geen makkelijke opgave. Zijn groep bestond uit jongens die stuk voor stuk een kop groter waren. De eerste partij ging verloren, maar op wilskracht trok hij de tweede knap naar zich toe. 

De ervaren Nynke Anna Zijlman (15) liet zich in haar eerste wedstrijd verrassen. In een gelijkopgaande strijd liep ze een half punt achterstand op door een cirkelschop op haar hoofd. Net als clubgenote Breur is Zijlman gezegend met sterke lowkicks en dit wapen bracht haar in de strijd om het brons de winst. Tweemaal wist de blauwe bander in die partij een waza-ari te scoren, waardoor het gevecht ruim binnen de tijd voorbij was.

“Iedereen heeft goed gevochten en het beste uit zichzelf gehaald”, aldus coach Cheyenne Dokter over de vijf NK-deelnemers van Iryoku. “Ze kunnen trots zijn op hun prestaties.” Coach Egbert Jan Pool sluit zich daarbij aan. “We zijn zeer tevreden met hun inzet. Het is voor alle deelnemers ook duidelijk waar ze nog aan moeten werken voor het volgende toernooi.” Het NK in Arnhem werd georganiseerd door de Nederlandse Kyokushin Karate Organisatie (NKKO).

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.

!
Afbeelding
Column Siegrid Schuitmaker: De knop om; starten met een gezonde leefstijl, hoe doe je dat? Column 15 uur geleden
Afbeelding
OG Capitals wil samen strijden om de prijzen: We willen stappen maken, maar dan wel op een gezonde manier en vooral met oog voor eigen jeugd Sport 18 uur geleden
Afbeelding
NHL Stenden maakt het leuker en makkelijker om herbruikbare waterfles te vullen Educatie 20 uur geleden
Afbeelding
Ellen over het Volwassencollege: “Ik heb na een heel fijn schooljaar mijn droombaan als doktersassistente gekregen” Educatie 22 uur geleden
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet Politie 29 sep, 16:00
Afbeelding
Subsidieregeling Musea en Kunstinfra zorgt voor kwaliteitsimpuls Cultuur 29 sep, 14:00
Afbeelding
Uitvaartonderneemster Berber Pasveer: “De dood is niet eng! Praat erover en bespreek je wensen, dat geeft rust” Persoonlijke verhalen 29 sep, 12:00