Voorste rij (vlnr): William Baranyizigiye (assistent-coach), Cheyenne Dokter (coach), Gilbert Cleveringa (oprichter en hoofddocent Iryoku, scheidsrechter op NK in Arnhem), Zofia Pool en Egbert Jan Pool (coach). Achterste rij (vlnr): Nynke Anna Zijlman, Brigitte Breur, Quentin Postema en Wout Stielstra.
Voorste rij (vlnr): William Baranyizigiye (assistent-coach), Cheyenne Dokter (coach), Gilbert Cleveringa (oprichter en hoofddocent Iryoku, scheidsrechter op NK in Arnhem), Zofia Pool en Egbert Jan Pool (coach). Achterste rij (vlnr): Nynke Anna Zijlman, Brigitte Breur, Quentin Postema en Wout Stielstra. Foto: Karatevereniging Iryoku

Vijf podiumplaatsen voor Iryoku op NK karate in Arnhem

Sport

LEEUWARDEN - Vijf jeugdleden van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens die zondag 22 mei meededen aan het Nederlands kampioenschap Kyokushin Karate in Arnhem hebben allemaal een prijs gewonnen. De talentvolle karateka’s kwamen uit op het onderdeel full-contact kumite (gevecht met tegenstander), waarbij in poules op basis van leeftijd en gewicht werd gestreden. Zofia Pool uit Hallum, Brigitte Breur uit Leeuwarden en Quentin Postema uit Leeuwarden werden tweede. Nynke Anna Zijlman uit Britsum en Wout Stielstra uit Stiens eindigden op de derde plek.

De 16-jarige Zofia Pool wist haar eerste partij te winnen, maar het was een spannende strijd. Net als haar tegenstander lukte het de blauwe bander niet om een waza-ari (half punt) of ippon (vol punt) te scoren. De uiteindelijke scheidsrechterlijke beslissing was desalniettemin overduidelijk. Door problemen met de luchtwegen moest Pool in haar gevecht voor de titel voortijdig opgeven. 

Brigitte Breur (15), eveneens met de blauwe band, trok fel van leer in haar openingsmatch. Zij belaagde haar tegenstander met cirkelschoppen naar het bovenbeen (lowkicks) en pakte overtuigend de winst. De tweede partij ging verloren, maar Breur nam revanche in het derde en laatste duel. Na een goedgeplaatste cirkelschop naar het hoofd (mawashi geri) volgde weer een serie lowkicks, die haar in de eerste partij ook succes hadden gebracht.

Voor oranje bander Quentin Postema (12) stond in Arnhem één tegenstander op de mat te wachten, maar wel een met een groene band en meer ervaring. Postema moest zijn meerdere erkennen in deze ongelijke strijd, die hij onbevreesd aanging. Ook Wout Stielstra (10) wachtte in de Gelderse hoofdstad geen makkelijke opgave. Zijn groep bestond uit jongens die stuk voor stuk een kop groter waren. De eerste partij ging verloren, maar op wilskracht trok hij de tweede knap naar zich toe. 

De ervaren Nynke Anna Zijlman (15) liet zich in haar eerste wedstrijd verrassen. In een gelijkopgaande strijd liep ze een half punt achterstand op door een cirkelschop op haar hoofd. Net als clubgenote Breur is Zijlman gezegend met sterke lowkicks en dit wapen bracht haar in de strijd om het brons de winst. Tweemaal wist de blauwe bander in die partij een waza-ari te scoren, waardoor het gevecht ruim binnen de tijd voorbij was.

“Iedereen heeft goed gevochten en het beste uit zichzelf gehaald”, aldus coach Cheyenne Dokter over de vijf NK-deelnemers van Iryoku. “Ze kunnen trots zijn op hun prestaties.” Coach Egbert Jan Pool sluit zich daarbij aan. “We zijn zeer tevreden met hun inzet. Het is voor alle deelnemers ook duidelijk waar ze nog aan moeten werken voor het volgende toernooi.” Het NK in Arnhem werd georganiseerd door de Nederlandse Kyokushin Karate Organisatie (NKKO).

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.

Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 7 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 21 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17