Podium West-Europees kampioenschap (-21 jaar, 80+ kilogram) met links Jelle van Ee.
Podium West-Europees kampioenschap (-21 jaar, 80+ kilogram) met links Jelle van Ee. Foto: IFK

Jelle van Ee debuteert met tweede plek op West-Europees kampioenschap

Sport

LEEUWARDEN - Jelle van Ee uit Terherne heeft zaterdag 5 november een tweede plaats behaald op het onderdeel kumite (full-contactgevecht met tegenstander) bij het West-Europees kampioenschap in Zevenbergen. Het 18-jarige lid van karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens maakte zijn debuut bij de volwassenen, in de categorie mannen tot 21 jaar oud. Van Ee werd eind vorig jaar Nederlands kampioen bij de jeugd. 

Van Ee kwam uit in een poule met vechters boven de 80 kilogram en drong daarin overtuigend door tot de finale. In de eindstrijd wist hij zijn sterkste wapen, de hiza geri (knieschop), meerdere malen te gebruiken. De schop zou zelfs een keer goed zijn geweest voor een waza-ari (half punt), maar zijn techniek werd niet door alle hoekscheidsrechters opgemerkt. Uiteindelijk wees de hoofdscheidsrechter zijn tegenstander aan als winnaar van de partij. Van Ee werd gecoacht door Cheyenne Dokter. De toernooi-organisatie was in handen van de International Federation of Karate (IFK).

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.

Afbeelding
In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden Natuur 19 minuten geleden
Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 6 uur geleden
Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen gisteren
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 19 apr, 12:00