Afbeelding

Bijna 100 karateka’s op Oldehove Cup

Sport

LEEUWARDEN - Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens organiseert zaterdag 1 oktober voor de elfde keer de Oldehove Cup. Het jaarlijkse full contact-karatetoernooi voor kinderen, jongeren en volwassenen wordt gehouden in Sporthal Rengers in Leeuwarden. Bijna honderd karateka’s uit heel Nederland gaan de strijd aan voor de prestigieuze bokaal die je niet wint maar verdient.

Kata en kumite

Het toernooi kent een ochtend- en middagdeel. ‘s Ochtends is er vanaf 11.00 uur een toernooi voor specialisten op het gebied van kata (loopvormen). In de middag volgen kumitewedstrijden (vrije gevecht), waarbij dames en heren in leeftijd- en gewichtsklassen het op de mat tegen elkaar opnemen. De partijen duren minimaal een minuut. De deelnemers dragen, afhankelijk van onder meer hun leeftijd, verschillende vormen van bescherming.

Moed, wilskracht en respect

Bij zowel kata als kumite zijn er in de poules eerste, tweede en derde prijzen te winnen. De belangrijkste bokaal wordt niet gewonnen maar verdiend: de Oldehove Cup. Deze eer gaat naar degene die het meest de kernwaarden van het Shinkyokushin Karate (moed, wilskracht, respect) heeft uitgedragen. Een poulewinnaar is niet automatisch de grootste kanshebber; ook iemand zonder podiumplek kan hem verdienen. Hij of zij wordt aan het einde van het toernooi door de Oldehove Cup-commissie aangewezen. 

Dojo’s (scholen) uit IJlst, Dokkum en Drachten verdedigen met Iryoku de Friese eer. Tijdens de voorgaande editie van het toernooi ging de cup naar Nynke Anna Zijlman van Iryoku. Karatevereniging Iryoku was eerder met Brigitte Breur in 2015 fortuinlijk. De andere jaren ging de cup naar IJlst (2018, 2012), Zwolle (2017, 2013), Delfzijl (2016, 2010), Wagenborgen (2014) en Zutphen (2011). In 2020 en 2021 vond de Oldehove Cup niet plaats in verband met COVID-19-maatregelen

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De Friese vereniging telt circa honderd leden en heeft leslocaties in Leeuwarden en Stiens. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (gevecht met tegenstander). Ook werd een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate.

Afbeelding
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 9 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 11 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 13 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00