Afbeelding

Karateka's geslaagd voor winterexamen

Sport

LEEUWARDEN - Een kleine zeventig leden van Karatevereniging Iryoku zijn zaterdag 14 december geslaagd voor het winterexamen. De junioren en volwassenen werden gedurende een week op verschillende momenten getoetst op de onderdelen conditie, kihon (basistechnieken), kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht met tegenstander). Iryoku houdt jaarlijks twee toetsmomenten, in juli en december.

De volwassenen deden dinsdag 10 en woensdag 11 december examen op een van de Iryoku-leslocaties in Leeuwarden. Op de tweede dag stond full-contact sparring op het programma. Vrijdag 13 en zaterdag 14 december was het de beurt aan de jeugdleden. Nadat de kinderen vrijdag op de leslocatie in Stiens hun technische vaardigheden hadden gedemonstreerd, deden zij zaterdag mee aan een clubtoernooi in Sporthal Rengers in Leeuwarden. Dit evenement vormt het kumite-onderdeel van het jeugdexamen. Tegelijk doen de jonge karateka's er wedstrijdervaring op. Voor veel kinderen was het de allereerste keer dat zij het in competitieverband opnamen tegen een andere karateka. Als beloning ontvingen vrijwel alle examenkandidaten aan het einde van het toernooi een nieuwe kleur band of slip.

Het hoogste examen bij de jeugd werd afgelegd door Jens en Finn Utzon. De 12-jarige tweelingbroers uit Rinsumageest dragen van nu de blauwe band met zwarte slip. Tevens werden zij eerste en tweede in hun poule op het kumitetoernooi. Bij de volwassenen slaagden Yara Nijhof (Leeuwarden), Arrabella Roorda (Leeuwarden), Agnieszka Pool (Hallum) en Jelle van Ee (Terherne) voor de gele band met zwarte slip, de hoogte seniorengraad die deze keer werd uitgereikt door Iryoku.

Toernooi

Tijdens het kumitetoernooi streden de jeugdleden in elf poules op basis van geslacht, leeftijd, gewicht en ervaring. Er waren eerste plaatsen voor: Wout Stielstra, Levi Prins, Luca Keegstra, Mark de Boer, Mathijs Huitema, Finn Utzon, Erwin Wierstra, Rutger Rodenhuis, Thirza Huitema, Abby Baranyizigiye en Rosan Martina.

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald 'de weg van de uiterste waarheid'. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 10 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 15 uur geleden
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 17 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00