Afbeelding

Karateka's geslaagd voor winterexamen

Sport

LEEUWARDEN - Een kleine zeventig leden van Karatevereniging Iryoku zijn zaterdag 14 december geslaagd voor het winterexamen. De junioren en volwassenen werden gedurende een week op verschillende momenten getoetst op de onderdelen conditie, kihon (basistechnieken), kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht met tegenstander). Iryoku houdt jaarlijks twee toetsmomenten, in juli en december.

De volwassenen deden dinsdag 10 en woensdag 11 december examen op een van de Iryoku-leslocaties in Leeuwarden. Op de tweede dag stond full-contact sparring op het programma. Vrijdag 13 en zaterdag 14 december was het de beurt aan de jeugdleden. Nadat de kinderen vrijdag op de leslocatie in Stiens hun technische vaardigheden hadden gedemonstreerd, deden zij zaterdag mee aan een clubtoernooi in Sporthal Rengers in Leeuwarden. Dit evenement vormt het kumite-onderdeel van het jeugdexamen. Tegelijk doen de jonge karateka's er wedstrijdervaring op. Voor veel kinderen was het de allereerste keer dat zij het in competitieverband opnamen tegen een andere karateka. Als beloning ontvingen vrijwel alle examenkandidaten aan het einde van het toernooi een nieuwe kleur band of slip.

Het hoogste examen bij de jeugd werd afgelegd door Jens en Finn Utzon. De 12-jarige tweelingbroers uit Rinsumageest dragen van nu de blauwe band met zwarte slip. Tevens werden zij eerste en tweede in hun poule op het kumitetoernooi. Bij de volwassenen slaagden Yara Nijhof (Leeuwarden), Arrabella Roorda (Leeuwarden), Agnieszka Pool (Hallum) en Jelle van Ee (Terherne) voor de gele band met zwarte slip, de hoogte seniorengraad die deze keer werd uitgereikt door Iryoku.

Toernooi

Tijdens het kumitetoernooi streden de jeugdleden in elf poules op basis van geslacht, leeftijd, gewicht en ervaring. Er waren eerste plaatsen voor: Wout Stielstra, Levi Prins, Luca Keegstra, Mark de Boer, Mathijs Huitema, Finn Utzon, Erwin Wierstra, Rutger Rodenhuis, Thirza Huitema, Abby Baranyizigiye en Rosan Martina.

Karatevereniging Iryoku

Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate

Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald 'de weg van de uiterste waarheid'. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 13 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Milde winter leidt tot milde energierekening Duurzaamheid 23 feb, 11:12
Arie Molendijk
Taxatiemiddag in het Post Plaza Hotel in Leeuwarden. Historie 23 feb, 10:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00
Afbeelding
Gewonde bij steekincident in Straat van Welgelegen in Leeuwarden 112-Nieuws 22 feb, 09:32