Afbeelding

Plan Erf Elawerth voor locatie voormalig schoolgebouw in Hilaard

Samenleving

HILAARD - Ontwikkelaar Toeck gaat de locatie van het voormalige schoolgebouw in Hilaard ontwikkelen. Burgemeester en wethouders van gemeente Leeuwarden hebben dit besloten na een uitvraag en beoordeling door een commissie. Het leegstaande gebouw aan de Hoptilsterdyk maakt plaats voor ‘Erf Elawerth’. Er komen maximaal zeven koopwoningen in een groene omgeving voor starters, senioren en gezinnen.

Het voormalige schoolgebouw - in eigendom van de gemeente - staat al enige tijd leeg. En dat terwijl het dorp naar eigen zeggen al jaren verlegen zit om extra woningen. In samenwerking met het dorpsbelang is daarom een uitvraag gedaan. Deze werkwijze om tot de keuze voor een partij te komen is door het dorpsbelang voorgelegd aan omwonenden tijdens de Algemene ledenvergadering. De wens vanuit het dorp bestaat uit het toevoegen van grondgebonden woningen voor in ieder geval senioren en starters.

“Dat is goed gelukt met deze uitvraag en uitkomst”, stelt wethouder Hein de Haan. “De samenwerking met het dorp Hilaard is een mooi voorbeeld van hoe we samenwerken om woningen te realiseren die passen bij de leefomgeving en het karakter van de dorpen. De gemeente wil dorpen meer ruimte bieden om woningen toe te voegen in het bestaande bebouwd gebied. Bijvoorbeeld door herbestemming, splitsing en verdichting. Dat hebben we geregeld in het beleidskader Wonen in de dorpen.”

Drie partijen meldden zich met plannen voor Hilaard. Zij voldeden allemaal aan de vooraf gestelde criteria en bieden voldoende kwaliteit. Het plan ‘Erf Elawerth’ scoorde echter de meeste punten. De gemeente draagt de locatie over als minimaal 70% van de woningen is verkocht. De ontwikkelaar bouwt vervolgens de woningen, legt de infra aan en richt de openbare ruimte in. Voor die tijd moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Jongeren DWARS en Fridays For Future protesteren voor het klimaat Samenleving 13 uur geleden
Afbeelding
Roon Staal doet Leeuwarden aan tijdens wintertour Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden genomineerd voor Circular Award 2023 Winnen 17 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00