Bij waterrecycling kun je denken aan het opvangen van douchewater om hiermee de wc door te spoelen
Bij waterrecycling kun je denken aan het opvangen van douchewater om hiermee de wc door te spoelen

Gemeente Leeuwarden subsidieert waterrecycling in huis

Algemeen

LEEUWARDEN - Als eerste gemeente in Nederland heeft Leeuwarden een subsidie voor de aanschaf en installatie van een decentraal water recyclingsysteem. De vergoeding is maximaal € 2.000,- euro, en kan bijvoorbeeld besteed worden bij Hydraloop, de Leeuwarder producent van grijswaterrecyclers die vorig jaar internationaal doorbrak. De subsidie is voor inwoners en ondernemers in de gemeente Leeuwarden. Decentraal water recyclen is de gemakkelijkste manier om het watergebruik in huis bijna te halveren.

Hoe werkt decentraal water recyclen?

De waterrecycler is een installatie in de woning die het water van douche en bad, maar ook van de warmtepomp, airconditioning, condensdroger en wasmachine opvangt en reinigt. Het schone water wordt vervolgens opnieuw gebruikt. Bijvoorbeeld voor de toiletten, de wasmachine of de tuin. Bewoners hoeven er zelf niets voor te doen. De waterrecycler van Hydraloop is ongeveer zo groot als een koelkast. Door water twee keer te gebruiken, kunnen huishoudens tot 45% (drink)water besparen en stroomt er minder water naar het riool. Daardoor wordt het riool minder belast.

Slimme technologie toegankelijk maken voor iedereen

Wethouder Bert Wassink is trots op de internationale betekenis van onze gemeente op het gebied van de watertechnologie. “Waterschaarste en tekort aan schoon water is een groeiend probleem. Op de WaterCampus werken universiteiten en het bedrijfsleven samen bij het ontwikkelen van oplossingen. Een waterrecyclesysteem aan huis is zo’n oplossing. Met de subsidie is deze slimme technologie een stuk toegankelijker geworden voor onze inwoners. Tegelijkertijd hoop ik dat decentraal water recyclen zo snel mogelijk gemeengoed wordt. Hoe meer mensen wereldwijd hun water hergebruiken, hoe groter de kans is dat we met elkaar het waterprobleem kunnen oplossen.”

Meer subsidiemogelijkheden

De subsidie voor waterrecycling is één van de mogelijkheden binnen een bredere regeling, genaamd ‘Klimaatbewust Leeuwarden’. Deze regeling ondersteunt de Global Goals van de Verenigde Naties. Inwoners kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van andere waterbesparende maatregelen zoals een regenton, een groen dak, een regenwatergebruiksinstallatie of een waterbesparend toilet. De gemeente Leeuwarden hoopt hiermee andere gemeenten in Nederland te inspireren.

Op de website: https://www.leeuwarden.nl/nl/slim-omgaan-met-water staat het aanvraagformulier voor een waterrecyclesysteem en meer informatie over de subsidies voor waterbesparing.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 29 feb, 10:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00