Red pencil used for voting
Red pencil used for voting Foto: michaklootwijk

Hoe denken politieke partijen de woningnood in Leeuwarden op korte termijn op te lossen?

Verkiezingen

LEEUWARDEN - Iedereen verdient een huis om in te wonen, daar zijn alle partijen het wel over eens. Toch is het kopen van een huis al lang niet meer vanzelfsprekend. Al jarenlang is er sprake van een woningcrisis in Nederland. Te weinig, maar ook onbetaalbare woningen voor starters. Daarnaast worden de huurprijzen steeds verder opgedreven, waardoor de drempel om een huis te kopen nog lastiger wordt. En de verwachting is dat de woningnood de komende jaren alleen maar zal toenemen. Maar waar komt deze ontwikkeling vandaan? 

In een rapport van ABF Research van 2021 wordt het nationale woningtekort geraamd op zo’n 279.000 woningen. Hier zijn door de jaren heen meerdere verklaringen voor te noemen. De eerste verklaring is simpel: er zijn de afgelopen jaren te weinig woningen gebouwd. Ook daar zijn verschillende oorzaken voor te noemen. De belangrijkste is misschien wel de economische crisis van 2008. Mensen verliezen hun baan en de huizenmarkt komt tot stilstand. Er worden nauwelijks nog woningen verkocht en de huizenprijzen kelderen. Doordat er minder huizen verkocht worden, is het ook minder interessant en winstgevend om te bouwen. Bouwbedrijven stoppen of gaan failliet. Een andere belangrijke gebeurtenis voor de woningmarkt is de verhuurderheffing die in 2013 ingevoerd wordt door het kabinet-Rutte II. Woningcorporaties moeten daardoor een heffing betalen voor het bouwen van sociale huurwoningen, waardoor ze steeds minder gaan bouwen. Ook strengere regelgeving voor het bouwen van woningen speelt een rol. Tot slot vormen ook investeerders een probleem op de woningmarkt, waardoor starters steeds moeilijker aan een woning kunnen komen. 

Hoe denken politieke partijen deze kwestie in Leeuwarden aan te kunnen pakken?

CDA: “We zijn flink aan het uitbreiden de afgelopen jaren, na de afronding van de Zuidlanden, Middelsee en Blitsaerd is het klaar. Daarna moeten we focussen op inbreiding; binnen de stadsgrenzen zijn genoeg mogelijkheden. Denk hierbij aan Spoordok. Ook de dorpen moeten ruimte krijgen, gezinnen, starters, ouderen, (kortom alle inwoners) verdienen een plek waar het goed vertoeven is. Het herbestemmen van oude scholen, leegstaande kantoren kan ook bijdragen. We moeten wel realistisch blijven want er moet niet worden gebouwd voor leegstand na 2040.”

VVD: “Het oplossen van het woningtekort is de grootste uitdaging waar we lokaal voor staan. De woningnood los je alleen op door heel snel, heel veel meer woningen te bouwen in de stad én in de dorpen. VVD Leeuwarden wil dit bereiken door snellere en simpelere procedures, experimenten met nieuwe woonvormen (tiny houses, knarrenhofje, etc.), door in te spelen op de behoefte van onze inwoners en de doorstroom te bevorderen. De gemeente moet faciliteren en nieuwbouw gemakkelijker maken.”

Gemeentebelangen Leeuwarden: “Door versneld leegstaande kantoren om te vormen en het Spoordok versneld te ontwikkelen.”

PvdA: “We bouwen bij. Voor elke doelgroep en zeker ook betaalbaar. 5500 woningen waarvan minimaal 550 in de dorpen en minimaal 30% sociaal. We willen gemengde wijken. Woningen zijn om in te wonen en niet om mee te speculeren. Daarom voeren we zelfbewoningsplicht in.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 10 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 16 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 18 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 20 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00