Afbeelding

Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

Samenleving

Op 6 augustus 2020 is een woning in de Gemeente Leeuwarden, gelegen aan de Taanpôle te Warten, op last van burgemeester Buma gesloten voor de duur van 6 maanden. In eerste instantie zou de woning halverwege juli al gesloten worden, maar daar was de bewoner het niet mee eens en vroeg de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen. Uiteindelijk heeft de rechter de burgemeester toch in zijn gelijk gesteld, waardoor de woning nu toch gesloten kon worden.

Deze woning is door de politie op 2 maart 2020 doorzocht in het kader van een langlopend onderzoek naar internationale drugshandel en witwassen. De doorzoeking in de woning volgde na een onderschepping door de politie van een transport van 86 kilogram amfetamine dat op weg was van Friesland naar Finland.

In de woning is een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen (188,42 gram GHB, 5,62 gram MDMA, 0,51 gram amfetamine en cocaïne en nog eens 0,14 gram amfetamine). Tevens zijn grondstoffen aangetroffen voor het maken van GHB.

Als een dergelijke hoeveelheid harddrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van deze bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden

In 2020 is tot nu toe (met deze woning erbij) 18 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00