De temperaturen stijgen, dus het is tijd om de fiets er weer bij te pakken!
De temperaturen stijgen, dus het is tijd om de fiets er weer bij te pakken! Foto: Unsplash.com

De mooiste plekjes in- en rondom Leeuwarden

Recreatie & Ontspanning

LEEUWARDEN - Blauwe luchten, een warm briesje en de bomen en planten die bloeien; alle ingrediënten zijn aanwezig om de fiets er weer bij te pakken en er lekker op uit te gaan. In- en rondom Leeuwarden zijn er talloze mooie plekjes waar je heen kunt fietsen. Of je nu lekker uit wil waaien aan de zee, of lekker door de bossen wil fietsen, Friesland heeft het allemaal. RondOm Vandaag voorziet je graag van een aantal mooie (fiets)bestemmingen.

Zwarte Haan

Een prachtige bestemming om heen te fietsen, is het gebied ‘Zwarte Haan’, pal achter het dorpje ‘Nij Altoenae’. Hier kun je perfect uitwaaien aan de zee. Extra leuk en rustgevend zijn de schapen en lammetjes die hier vrij op het land grazen. Het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid om in dit gebied te vertoeven. Ideaal om je fietstocht bijvoorbeeld te combineren met een romantische picknick! 

Het Leeuwarder bos

Ten noorden van Leeuwarden, op zo’n drie kilometer afstand van het centrum, vind je het Leeuwarder bos. Dit bos werd in de jaren negentig aangeplant door de Gemeente Leeuwarden om de diversiteit in de stad te vergroten. Wat begon met een paar bomen, is inmiddels uitgegroeid tot een idyllisch plekje met 2600 soorten planten, dieren en paddenstoelen. Oftewel, een perfect plekje om samen met je partner te verkennen. Neem je fototoestel mee en probeer zoveel mogelijk dieren en planten te spotten! 


De Groene Ster

Nog zo’n prachtig plekje aan de rand van Leeuwarden is De Groene Ster. Het gebied aan de oostkant van Leeuwarden is vanaf de jaren zestig ontwikkeld tot een groot recreatiegebied. Je kunt er heerlijk fietsen door de weiden, langs de strandjes en er zijn voldoende leuke activiteiten te ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld even langs de midgetgolfbaan fietsen en je fietstocht combineren met een rondje golfen. Je kunt op een warme dag ook de zwemkleding meenemen en een duik nemen in het water. Voldoende mogelijkheden om je fietstocht te combineren met (sportieve) ontspanning! 

De prachtige weilanden en tulpen ten westen van Leeuwarden

Als je Leeuwarden ten westen verlaat, fiets je door de prachtige weilanden langs Dronrijp en Menaldum richting Franeker en Harlingen. Hier vind je in het voorjaar regelmatig mooie tulpenvelden. Afhankelijk van de warmte en de zon, zijn april en mei meestal het perfecte moment om de tulpen te bewonderen. Oftewel, pak de fiets en het fototoestel erbij en kijk snel of je de tulpen kunt spotten in onze mooie provincie. Sexbierum en Pietersburum (tussen Franeker en Harlingen) staan ook wel bekend om de mooie tulpenvelden. Mocht je nou zin hebben om nog een stukje verder te fietsen, kun je natuurlijk altijd doorfietsen naar Harlingen. Hier kun je heerlijk op de pier wandelen langs de zee en vervolgens de historische binnenstad verkennen. 


Nationaal Park de Alde Feanen

Een plek die je absoluut niet mag missen tijdens een ontspannen fietstocht, is het Nationaal Park de Alde Feanen, iets ten zuiden van Leeuwarden. Je waant je in een sprookje tussen het water en de prachtige natuur die het Nationaal Park te bieden heeft. Een extra leuk element zijn de pontjes, om je over het water richting het gebied te laten voeren. Er zijn bootjes, er zijn vogels en je kunt de fietstocht combineren met een heerlijke kop koffie op het terras.

Het Sneekermeer

Hou je van water en boten? Dan kun je ook richting het Sneekermeer fietsen. Fiets bijvoorbeeld naar Terherne, ook wel bekend als het Kameleondorp (De Schippers van de Kameleon). Combineer je fietstocht met een arrangement over het water. Er is aan het Sneekermeer voldoende te beleven. Lekker uitwaaien en genieten van een kop koffie in de natuur, wat wil je nog meer? 

Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Jeugdcircus Saranti presenteert nieuwste show Cirko Festo Evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Gouden Buur Award 2023: Winnares Sita uit Leeuwarden (Friesland) Samenleving 8 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur verliest van effectief Jong FC Utrecht Sport 9 uur geleden
Afbeelding
RondOm Vandaag komt weer met unieke Amateurvoetbalspecial! Sport 23 sep., 12:00
Afbeelding
The bagstore.nl nieuwe hoofdsponsor LKV Pallas'08 Sport 22 sep., 08:00
Afbeelding
Vrijwilligersfestival in De Harmonie Algemeen 21 sep., 16:06
Afbeelding
45 verenigingen in Leeuwarden vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00